Mars de solidaritate in Baia Mare impotriva proiectului minier cu cianuri de la Rosia Montana

Mars de solidaritate in Baia Mare, impotriva proiectului minier cu cianuri de la Rosia Montana

Miercuri, 27 iulie a.c., la ora 15.00, suntem impreuna in Piata Millenium din municipiul Baia Mare (Maramures) pentru a participa la un mars de protest impotriva proiectului minier bazat pe cianuri si impotriva distrugerii irecuperabile a patrimoniului natural si cultural de la Rosia Montana. Vrem Cultura, NU CIANURĂ!

In zona Baia Mare (respectiv la iazul de decantare Bozanta) s-a produs una dintre cele mai mari catastrofe ecologice din Europa, din cauza folosirii cianurii in procesul tehnologic de obtinere a aurului. In anul 2000, in raurile Lapus si Tisa au fost deversate peste 100 de tone de substante otravitoare. Au otravit 1200 de tone de peste si au contaminat sursele de apa potabila a circa 2,4 milioane de locuitori. In urma accidentului ecologic de la Baia Mare, statul roman trebuie sa-i plateasca Ungariei despagubiri de 120 milioane euro pentru poluarea Tisei. De ce sa platim noi toti pentru iresponsabilitatea si interesele economico-financiare ale unora care au ignorat si ignora interesele nationale, interesele populatiei?

La Rosia Montana ar putea avea loc un dezastru ecologic de 100 de ori mai mare decat cel de la Baia Mare, din ianuarie 2000.

Imagineaza-ti momentul in care copiii si nepotii tai vor privi craterul celei mai mari exploatari aurifere de suprafata din Europa si te vor intreba: Tu ce ai facut? Ce ai facut tu ca sa stopezi astfel de posibile dezastre ecologice de proportii?
Tot ceea ce este necesar pentru ca raul sa triumfe, este ca oamenii buni sa nu faca nimic. (Edmund Burke)

Rosia Montana inseamna: tezaur national, patrimoniu natural si cultural, istorie si civilizatie milenara. Doar prin conservarea si valorificarea acestora se va putea asigura dezvoltarea durabila a zonei, iar prin includerea Rosiei Montane pe Lista Patrimoniului Mondial, declarand-o peisaj cultural protejat UNESCO, se poate obtine profit pe termen NELIMITAT.

Ministerul Culturii si Patrimoniului National a dat unda verde distrugerii celui mai important monument istoric de la Rosia Montana si celui mai valoros sit de acest tip din Europa. Ministerul Culturii, cel care ar trebui sa fie gardianul patrimoniului national, s-a transformat tocmai in calaul acestuia. In consecinta, solicitam demisia Ministrului Kelemen Hunor!

Sa (s)punem STOP indiferentei, IMPREUNĂ! ACUM, cat inca nu e prea tarziu!

A venit vremea ca societatea civila sa ofere un precedent. Se impune de aceasta data un Veto Verde. Pentru ca, in final, noi suntem cei care platim pretul acestor exploatari nesabuite si tot noi nu suntem niciodata intrebati cand o padure e taiata, cand un munte e ras cu totul sau cand un nou rau e otravit.
E timpul sa spunem nu: NU MINERITULUI PE BAZĂ DE CIANURI, NU ROSIA MONTANĂ, NU ROMALTYN BAIA MARE, NU DN66A, NU DESPĂDURIRILOR, NU HAOSULUI ORGANIZAT DE CEI VREMELNIC AFLATI LA PUTERE!

Este vremea noastra! Sunteti pregatiti?

Actiunea fiecaruia conteaza! Schimbarea in mai bine incepe odata cu tine!

MIERCURI, ORA 15.00, IN PIATA MILLENIUM din BAIA MARE!

Organizatori si autori: Sustinatorii campaniei Salvati Rosia Montana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *