Hunoriadele s-au soldat cu „morti” si cantec la Sibiu si Bacau

Hunoriadele s-au soldat cu "morti" si cantec la Sibiu si Bacau

Vineri, 22 iulie 2011, in cadrul a doua actiuni simultane, care s-au desfasurat in Piata Mare din Sibiu si in fata Casei de Cultura Bacau, s-au implicat zeci de manifestanti, in semn de solidaritate cu sustinatori de pretutindeni ai campaniei Salvati Rosia Montana.

Actiunea, numita sugestiv “Hunoriada” l-a vizat in mod direct pe actualul minstru al culturii, Kelemen Hunor, care a acordat certificatul de descarcare de sarcina arheologica pentru Masivul Carnic, de la Rosia Montana. Astfel, Ministerul Culturii, „gardianul” patrimoniului national a dat unda verde distrugerii celui mai important monument istoric de la Rosia Montana si celui mai valoros sit de acest tip din Europa. Complexitatea patrimoniului cultural al Masivului Carnic, ca parte integranta a patrimoniului cultural al Rosiei Montane, ii confera unicitate la nivel national, european si mondial, fapt confirmat de numerosi experti romani si internationali si de institutii cu prestigiu dincolo de orice dubiu. In consecinta, solicitam demisia domnului Kelemen Hunor!

Protestele au durat aproximativ 20 de minute, iar scopul acestora l-a constituit educarea si informarea populatiei cu privire la efectele negative ale distrugerii irecuperabile a patrimoniului cultural si natural de la Rosia Montana, responsabilizarea cetatenilor si necesitatea actiunii in unitate.

La Sibiu participantii „au murit” simbolic in semn de protest fata de intentia ministrului culturii Kelemen Hunor de a distruge Rosia Montana, ca  urmare a acordarii certificatului de descarcare de sarcina arheologica pentru Masivul Carnic.

La Bacau manifestantii au format un cerc uman, simbol al unitatii in lupta pentru salvarea Rosiei Montane si au afisat mesaje precum: „Luati-va voi cianura, noi vrem natura si cultura”,  “Kelemen Hunor, omul de paie al RMGC”, “Kelemen Hunor, demisia!”, „Aurul nu e al vostru, ci al alegatorilor vostri”, „Cianura, hrana alegerilor”, „O mana spala pe alta si amandoua fura Rosia”, Mandatul trece, cianura ramane!. Totodata, in spirit romanesc, s-a cantat “Desteapta-te romane”.

Proteste similare au avut loc, saptamana aceasta, in Capitala, in fata sediului Ministerului Culturii, si in Piata Unirii din Cluj-Napoca.

__

Rosia Montana inseamna: tezaur national, patrimoniu natural si cultural, istorie si civilizatie milenara. Doar prin conservarea si valorificarea acestora se va putea asigura dezvoltarea durabila a zonei, iar prin includerea Rosiei Montane pe Lista Patrimoniului Mondial, declarand-o peisaj cultural protejat UNESCO, se poate obtine profit pe termen NELIMITAT.

Pentru informatii suplimentare va rugam sa vizitati site-ul oficial al campaniei www.rosiamontana.org.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *