Gheata arctica, la cote minime

Stratul de gheata din Oceanul Arctic a atins cele mai joase cote din ultimele milenii. Cercetatorii americani sunt alarmati de ritmul rapid in care se topeste calota glaciara arctica si cauta sa afle care sunt posibilele cauze.gheata artica

Cantitatea de gheata care acopera in mod normal mare parte din Oceanul Arctic s-a retras si s-a subtiat in ultimele decenii, din cauza cresterii temperaturilor la Polul Nord, ca urmare a acumularii gazelor cu efect de sera in atmosfera Pamantului.

Cele mai devastatoare efecte au fost observate in 2007, zona din ocean acoperita cu gheata fiind la nivelul minim comparativ cu anul 1979, cand au inceput masuratorile prin satelit, potrivit LiveScience.com.

Probe de sol

Dar daca imaginile prin satelit sunt utile pentru a observa schimbarile calotei glaciare in ultimele decenii, cercetatorii vor sa poata compara si conditiile atmosferice de astazi cu cele din trecut. Pentru a ajunge la o asemenea performanta, oamenii de stiinta studiaza mostre de sol excavate din Oceanul Arctic.

Acestea au inregistrat straturile de sedimente depuse pe fundul oceanului si arata schimbarile prin care a trecut ecosistemul arctic de-a lungul timpului, explica cercetatorul Leonid Polyak de la Byrd Polar Research Center de la Universitatea de Stat din Ohio, cel care a coordonat studiile privind sedimentele din ocean.

Evolutia ecosistemului

Polyak si echipa sa au examinat elemente din aproape 300 de studii de mostre de sol si au combinat informatiile pentru a avea o imagine globala a istoriei ecosistemului arctic de-a lungul a milioane de ani. Cea mai importanta descoperire arata ca gheata ce acopera Oceanul Arctic se afla la cel mai scazut nivel din ultimele mii de ani.

„Efectele topirii ghetii pe care le vedem astazi – topire care a debutat la inceputul secolul al XX-lea si s-a accentuat in ultimii 30 de ani – pare sa nu aiba precedent in ultimele milenii”, spune Polyak. „Imaginea este tulburatoare. Pierdem gheata foarte rapid.”

Probele de sol nu explica insa cum a scazut volumul total al ghetii, iar echipa lui Polyak spera sa poata luat mostre din Marea Chukchi, la nord de Stramtoarea Bering, intre Alaska si Siberia.

In aceasta zona, exista curenti marini calzi care vin din Oceanul Pacific si care ar putea avea un rol important in topirea ghetii arctice. De asemenea, cercetatorul interntioneaza sa ia probe de sol din zona centrala a Oceanului Arctic pentru a avea mai multe informatii despre ce s-a intamplat aici cu milioane de ani in urma.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *