Calota Antarcticii se micsoreaza din ce in ce mai mult pentru ca este „mancata” in adancuri de apa calda

0
444
Încălzirea globală: Cercetători ruşi au găsit în Arctica specii de păsări neobişnuite în această zonă
Calota Antarcticii se micsoreaza din ce in ce mai mult pentru ca este "mancata" in adancuri de apa calda

Calota Antarcticii se micsoreaza din ce in ce mai mult pentru ca este „mancata” in adancuri de apa calda, arata un nou studiu, ceea ce sugereaza faptul ca in viitor nivelul apelor ar putea creste mult mai repede decat se estima pana acum.

Banchiza de vest a Antarcticii se micsoreaza anual cu aproximativ 7 metri. Pana acum, acest lucru putea fi doar constatat, deoarece oamenii de stiinta nu stabilisera exact cum se intampla sau daca mult discutatul factor al incalzirii globale era de vina pentru acest fenomen.

Misterul a fost elucidat insa de un nou studiu publicat in jurnalul Nature. Schimbarea climatului joaca un rol indirect in topirea ghetii din Antarctica, insa repercusiunile sunt mai grave decat cele pe care le-ar avea simpla topire a ghetii din cauza incalzirii aerului.

Hamish Pritchard, glaciolog la British Antarctic Survey, sustine ca studiul cu ajutorul unui satelit NASA care scaneaza gheata a aratat ca incalzirea aerului nu este suficienta pentru a explica topirea ghetii din Antarctica. La o examinare mai atenta s-a putut stabili ca micsorarea calotei antarctice este cauzata de un mai multe elemente: apa mai calda din adancuri, curentii de aer si schimbarea directiei lor, cauzata la randul ei de schimbarile meteorologice si de gaura din stratul de ozon.

Odata cu topirea si subtierea banchizelor, zapada si gheata de pe continent aluneca spre coasta si ajunge ulterior in ocean, al cauri nivel creste automat. Iar acest proces este mai rapid decat ar fi daca topirea ghetii ar fi cauzata de simpla incalzire a aerului.

Concluzia studiului este ca ceea ce se intampla in Antarctica este posibil sa fi declansat deja o perioada de reducere instabila a calotei glaciare. Studiul este insotit si de o harta a topirii gheturilor din Antarctica, unde culoarea rosie marcheaza zonele in care banchizele sunt mai groase de 550 de metri, iar cea albastra pe cele in care stratul de gheata a ajuns sa fie mai subtire de 200 de metri.

Daca intreaga coasta de vest a Antarcticii s-ar topi complet, ceea ce s-ar intampla in multe decenii, daca nu chiar secole, oamenii de stiinta au estimat ca nivelul global al marii ar creste cu aproape metri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.