Calota arctica, subtiata de caldura-record

Temperaturile peste media normala inregistrate in aceasta vara au afectat considerabil volumul de gheata de la Polul Nord. Volumul total al ghetii din zona arctica a ajuns la cel mai scazut nivel inregistrat vreodata, atrag atentia climatologii.

Centrul national de date referitoare la zapada si gheata (NSIDC) din Boulder, Colorado (SUA), urmeaza sa dea publicitatii raportul privind cantitatea de gheata topita in zona arctica pe perioada verii anului curent. Expertii spun ca este vorba de un record nedorit, releva news.sciencemag.org.

Intre timp, Administratia nationala a oceanelor si a atmosferei (NOAA) a emis avertismente privind albirea recifelor de corali din Caraibe, o problema accentuata de cresterea temperaturii Oceanului Atlantic.

Potrivit Institutului NASA pentru studii spatiale, primele opt luni ale acestui an au fost cele mai calde din ultimii 131 de ani. Practic, in aceasta perioada, temperatura medie a fost cu 0,7 grade Celsius mai mare comparativ cu perioada 1951-1980.

Potrivit climatologului Julienne Stroeve de la NSIDC, temperaturile peste medie ale oceanului au jucat un rol hotarator in scaderea nivelului de gheata arctica. Pentru a estima volumul de gheata din zona, expertii de la Universitatea din Washington au facut apel la tehnica modelarii matematice. Rezultatele au aratat ca volumul total de gheata din regiunea arctica este cel mai mic inregistrat pana acum – cu 10.000 de kilometri cubici mai scazut decat in urma cu 30 de ani. Mai precis, volumul scade cu 17% per decada.

Profesorul Ron Lidsay a afirmat ca datele sunt neasteptate si cum nu se poate mai ingrijoratoare. Anul trecut, expertii de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie lansau un avertisment similar referitor la banchiza arctica, afirmand ca in 30 de ani, Oceanul Arctic ar putea fi considerat „o cale maritima sigura”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *