Amenzi de 50.000 de lei pentru poluarea marii

Conducta principala de alimentare cu pacura a CET Palas din Constanta s-a spart miercuri seara, iar mai multe tone de pacura au ajuns in reteaua de canalizare si preluare a apelor pluviale din Constanta si apoi in mare.

Produsul petrolier a ajuns in statia de pompare de la Poarta 6. „Statia a fost practic inundata de hidrocarburi. De aici, pacura a ajuns la statia de epurare Constanta Sud”, a precizat reprezentantul Regiei Autonome Judetene de Alimentare cu Apa Constanta, Irina Oprea. Statia de pompare afectata a fost scoasa din functiune, iar produsul petrolier a fost deversat controlat in doua dane din Portul Constanta.

Zona a fost izolata cu baraje plutitoare, iar nava de depoluare a administratiei portuare a colectat reziduurile. „Poluatorul este obligat sa achite costul operatiunilor de depoluare si este pasibil de o sanctiune cuprinsa intre 30.000 si 50.000 de lei”, a declarat Catalin Anton, purtatorul de cuvant al Administratiei Bazinale de Apa Dobrogea-Litoral.

Agentia pentru Protectia Mediului din Constanta ameninta sa retraga autorizatia de mediu a CET Palas. „Vom fi drastici daca Garda de Mediu stabileste ca centrala se face vinovata de poluare”, a promis Senol Zevri, directorul agentiei.

Directorul Institutului de Cercetare si Dezvoltare Marina Grigore Antipa din Constanta, Simion Nicolaev, sustine ca efectul poluant asupra marii este putin vizibil. Populatia Constantei nu este afectata de deversarea produsului petrolier

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *