Un satelit va monitoriza grosimea banchizelor polare

Cryosat face parte din programul spatial denumit „Planeta vie”, alaturi de GOCE – lansat pentru a cunoaste forma exacta a Pamantului, si SMOS – care monitorizeaza umiditatea solurilor si salinitatea oceanelor.satelit care monitorizeaza

Satelitul Cryosat 2, care are scopul de a masura variatiile de grosime ale banchizelor polare si altitudinea ghetarilor continentali, va fi lansat pe 8 aprilie, a anuntat, vineri, Agentia Spatiala Europeana (ESA), dupa ce prima lansare, programata pe 25 februarie, a fost amanata, informeaza AFP.

Problema tehnica detectata la nivelul rezervorului de carburant al rachetei lansatoare rusesti Dniepr, care a cauzat amanarea lansarii din februarie, „a fost de acum reglata”, iar o noua lansare a fost fixata pentru 8 aprilie, informeaza ESA intr-un comunicat.

Decolarea este prevazuta pentru ora 13.47 GMT de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan. Cryosat 2 va fi lansat pe orbita de racheta Dniepr, la mai mult de patru ani de la lansarea ratata a satelitului Cryosat 1.

Pe 8 octombrie 2005, plasarea pe orbita a acelui satelit a esuat din cauza unei probleme tehnice a unuia dintre motoarele rachetei Rockot, conducand la prabusirea in Oceanul Arctic a satelitului Cryosat 1, considerat o „bijuterie stiintifica”, ce a costat aproximativ 140 de milioane de dolari.

Cryosat este cel de-al treilea satelit ce face parte din programul spatial denumit „Planeta vie”, dupa GOCE – lansat pentru a cunoaste forma exacta a Pamantului, prin masurarea campului gravitational, si SMOS – care monitorizeaza umiditatea solurilor si salinitatea oceanelor.

Studierea topirii gheturilor polare reprezinta o miza majora pentru a intelege mai bine fenomenul de incalzire globala.

Oamenii de stiinta dispun deja de cateva date punctuale si de anumite masuratori efectuate de alti sateliti, precum Envisat, dar niciunul dintre satelitii actuali nu are ca obiectiv principal monitorizarea atenta a banchizelor polare.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *