Iesenii, sufocati de praful de pe strazi

Medicii specialisti atrag atentia ca pulberile provocate de mizerie si trafic ataca plamanii si ochii trecatorilor. Mizeria ramasa dupa topirea zapezii amestecata cu material antiderapant i-a scos din sarite pe iesenii care trec zilnic prin zonele aglomerate.praf in Iasi

Pamantul uscat de pe marginea strazilor, ramas dupa topirea zapezii amestecata cu nisip, i-a innebunit pe ieseni. In majoritatea zonelor din oras nu se mai poate respira fara sa simti praful gros intrand in plamani. Cea mai afectata zona este Podul de Piatra, unde circula foarte multe masini de mare tonaj.

Podul de Piatra, cea mai periculoasa zona

Chiar daca dimineata nu adia o pala de vant, era suficient ca un TIR sau camion sa treaca la jumatate de metru de marginea trotuarului pentru ca imediat sa se ridice in aer nori grosi de praf.

„Merg mai des prin zona asta si va spun ca ajung acasa cu papucii plini de praf. Sa te fereasca Dumnezeu sa deschizi gura… Asa ceva nu ai sa vezi in strainatate. Si la tara la ai mei era mult praf pe drum, dar macar acolo nu aveai pretentii de orasean”, a spus Liviu Irimia, electronist. In zonele unde traficul este destul de intens, iesenii trebuie sa fie mereu pregatiti sa-si ridice gulerul hainelor in dreptul fetei pentru a se proteja de norii de praf. „O mizerie ca asta nu cred ca am mai vazut. Nu doar in Podul de Piatra este plin de praf, ci in tot orasul. Este rusinos!”, a spus Luminita Popovici, pensionara.

„Fac tratament degeaba”

Cei mai napastuiti sunt iesenii care sufera de alergii provocate de praf. „Intr-adevar, praful de pe strada poate favoriza aparitia unor boli, dar nu le poate declansa”, explica medicul Aurica Rugina. Mizeria de pe strazi nu iarta insa nici ochii. Medicii specialisti spun ca particulele de praf pot provoca leziuni grave, mai ales daca nu sunt inlaturate cu atentie. „Trebuie sa fac tratament in fiecare primavara impotriva prafului, minimum cinci saptamani de injectii. Efectul nu tine foarte mult pentru ca toate zonele sunt prafuite”, a afirmat Elena Popa, studenta.

„Colegii de la Agentia pentru Protectia Mediului au cerut Primariei sa ia masuri pentru degrevarea circulatiei in zonele foarte poluate”, a spus Diana Croitoru, de la Garda de Mediu Iasi.

Ilina Bendea, studenta: Nu cred ca edilii vor gasi o solutie care sa ne scape de tot praful din oras.

Mihaela Barbu, casnica: In Podul de Piatra, cand e uscat inhalezi tone de praf si alte mizerii.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *