Concursul na?ional Tinerii Ambasadori în Lupta cu Schimb?rile Climatice - Edi?ia 2014

Romania a devenit lider in detectarea si monitorizarea particulelor din atmosfera terestra.

Tara nostra a devenit lider intr-un proiect ambitios de construire a unui instrument pentru detectarea si monitorizarea particulelor din atmosfera terestra. Aparatul se va numi “Lidar” si va fi primul de acest gen al Agentiei Spatiale Europene (ESA) – Romania fiind membra a acesteia din anul 2011. Potrivit unui contract semnat ieri la sediul ESA…

Citește mai departe
De unde provine apa din stratosfera lui Jupiter?

    De unde provine apa din stratosfera lui Jupiter?

    Aproape toata apa prezenta in atmosfera inalta a planetei Jupiter a fost adusa de cometa Shoemaker-Levy 9 in timpul unei coliziuni care a avut loc in anul 1994, potrivit unei analize realizate pe baza observatiilor realizate de telescopul spatial Herschel, informeaza AFP. Apa din atmosfera inalta a planetei Jupiter provine de pe o cometa. Shoemaker-Levy…

    Citește mai departe

    Marea Britanie ar putea transforma deseurile nucleare in combustibil pentru nave spatiale

    Marea Britanie ar putea transforma deseurile nucleare in combustibil pentru nave spatiale, rezolvand astfel problema costurilor exorbitante legate de curatarea materialului radioactiv, scrie Financial Times. Un program pilot de un milion de lire sterline (1,2 milioane euro), derulat de Agentia Spatiala Europeana (ESA), a demonstrat ca baterii nucleare utilizabile in misiuni spatiale pot fi produse…

    Citește mai departe

    S-a desprins un pod de gheata din Antarctica

    Un pod de gheata ce facea legatura dintre un ghetar si o insula din Antarctica s-a desprins, lucru ce poate fi legat de incalzirea globala. „Este uimitor cum s-a rupt gheata. Acum doua zile era intacta”, a declarat David Vaughan, glaciolog la British Antarctic Survey, pentru Reuters. O imagine din satelit, oferita de Agentia Spatiala…

    Citește mai departe

    A fost lansat satelitul european pentru cartografierea gravitatiei Pamantului

    Ieri la ora 2.30 GMT, inginerii spatiali au lansat cu succes pe orbita satelitul european de cartografiere a gravitatiei- Goce (Exploratorul Circulatiei Oceanelor si Gravitatiei). Satelitul va cartografia variatiile minuscule ale gravitatiei Pamantului si va arata noi informatii despre circulatia curentilor calzi din oceane. A fost descris ca unul dintre cei mai eleganti si important…

    Citește mai departe

    Ciclul carbonului din apa oceanelor cercetat cu ajutorul satelitilor

    Oceanele absorb aproximativ jumatate din dioxidul de carbon rezultat din arderea combustibililor fosili,avand astfel un rol important in reglarea climei. Agentia Spatiala Europeana (ESA) a initiat doua proiecte menite sa sustina cercetarile asupra acestui fenomen.Primul proiect, initiat in anul 2003 sub denumirea Medspiration Project ,urmareste sa traseze o harta a temperaturilor marilor, in timp ce…

    Citește mai departe