NASA vrea sa trimita o sonda in atmosfera Soarelui

    Una dintre principalele misiuni ale Solar Probe Plus este de a studia vantul solar.

    NASA doreste sa se apropie mai mult ca niciodata de Soare, asa ca acum planuieste sa trimita o naveta de marimea unei masini, fara echipaj uman, in atmosfera stelei.

    Oamenii de stiinta spera sa lanseze Solar Probe Plus (SPP) candva inainte de 2018.

    Inainte de a fi distrusa de temperaturile de peste 1.400 de grade Celsius, sonda va trebui sa obtina informatii valoroase despre steaua noastra. Proiectul va costa aproximativ 180 de milioane de dolari.

    Pentru a rezista temperaturilor arzatoare si radiatiilor, instrumentele vor fi protejate de un scut imens din carbon, care inca nu a fost construit.

    Cercetatorii spun ca Soarele este unul din putinele locuri in care oamenii nu au trimis inca o sonda.

    „Incercarea de a intelege cum Soarele influenteaza Pamantul este un lucru maret”, a spus Richard Harrison, un fizician solar de la Laboratorul Rutherford Appleton din Marea Britanie.

    Sonda va fi echipata cu diverse instrumente, printre care un detector de particule de vant solar, o camera 3D si un aparat de masurare a campului magnetic.

    Stratul superior al atmosferi solare se numeste coroana si este de cateva mii de ori mai fierbinte decat fotosfera, adica suprafata vizibila a Soarelui.

    Unul dintre scopurile misiunii este de a intelege vantul solar, masa de particule incarcate electric care sunt imprastiate prin spatiu de catre Soare.

    SPP nu este singurul proiect de apropiere de Soare. Atat NASA cat si ESA, Agentia Spatiala Europeana, lucreaya la alta misiune denumita Solar Orbiter, un satelit care va merge pana la Soare la sfarsitul acestui deceniu.

    Sursa: Realitatea

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *