Un pod de gheata ce facea legatura dintre un ghetar si o insula din Antarctica s-a desprins, lucru ce poate fi legat de incalzirea globala.
„Este uimitor cum s-a rupt gheata. Acum doua zile era intacta”, a declarat David Vaughan, glaciolog la British Antarctic Survey, pentru Reuters.
O imagine din satelit, oferita de Agentia Spatiala Europeana (ESA), arata ca bucata de gheata, lunga de 40 de kilometri, care tinea calota glaciara Wilkins, s-a desprins.
Platforma Wilkins, care este la fel de mare precum Jamaica sau Connecticut, este doar una din cele zece calote din Peninsula Antarctica, ce s-au desprins sau topit in ultimii ani. O alta imagine surprinsa de un satelit al ESA arata iceberguri proaspat formate plutind pe mare pe partea vestica a peninsulei Antarctica.
„Insula Charcot va fi o insula adevarata pentru prima data in istorie”, a adaugat Vaughan.
Glaciologul, care a fost pe Wilkins in ianuarie, impreuna cu inca un om de stiinta si doi reporteri Reuters, pentru a observa situatia calotei glaciare, a spus ca schimbarile din Antarcica nu au fost atat de mari pana acum.
„Parerea mea este ca vom mai avea asemenea pierderi, dar vor exista niste ramasite in partea din sud”, a declarat Vaughan.
Alte noua asemenea de calote glaciare s-au desprins de Peninsula Antarctica, in ultimii 50 de ani, precum Larsen, in 1995, sau Larsen B, in 2002.
Probe de sedimente au aratat ca unele din aceste calote glaciare s-au format aproape acum 10.000 de ani, in conditiile in care o asemenea patforma se formeaza in cateva sute de ani.
In luna ianuarie a acestui an, podul a fost inconjurat de cateva iceberg-uri de marimea unor mall-uri, care s-au impotmolit in gheata. Cateva foci au putut fi observate pe gheata marii, stand tolanite la soare. La acea vizita efectuata de Vaughan, acesta a plasat pe podul de gheata un dispozitiv GPS si a aratat ca este posibil ca podul sa se rupa in cateva saptamani.
In ultimii 50 de ani temperaturile din Peninsula Antarctica au crescut cu aproape 3 grade Celsius, cea mai mare rata de incalzire din emisfera nordica.
„Credem ca incalzirea temperaturilor din Peninsula Antarctica este corelata cu schimbarile climatice globale, cu toate ca aceste legaturi nu sunt clare”, a mai spus Vaughan.
Circa 175 de natiuni s-au reunit in Germania, pentru a incheia un acord pana la sfarsitul lui 2009 privind combatarea schimbarilor climatice. Prima zi a reuniunii a fost 29 martie, sfarsitul acesteia fiind pe 8 aprilie.
CU toate acestea, pierderea de calote glaciare nu afecteaza nivelul marilor si oceanelor, insa pierderea lor poate permite ghetarilor sa inainteze mult mai repede catre larg, ceea ce ar insemna mai multa apa in oceane.
Sursa: Intact News