Programul Guvernului pentru marirea independentei energetice a locuintelor- Casa Verde ar putea fi lansat in aceasta saptamana, dar executivul a redus cu 40% bugetul pentru acesta. Astfel s-a ajuns la alocarea a doar 310 milioane de lei, fata de 520 de milioane de lei cat fusese stabilit initial.
proiectul casa verde
Fondurile vor fi distribuite prin administratiile locale, iar firmele care vor sa monteze panouri solare, pompe geotermale sau alte instalatii vor participa la licitatii, potrivit ministrului Mediului, Nicolae Nemirschi. “Nu vor avea cote alocate, asa cum este cazul in programul Rabla, si vor avea stabilite niste conditii de indeplinit”, a explicat Nemirschi, citat de Cotidianul.

Programul va fi destinat institutiilor publice, unitatilor de invatamant, spitalelor, dar si persoanelor fizice sau asociatiilor de locatari, desi la un moment dat se vorbea despre scoaterea acestei categorii de pe lista beneficiarilor.

Pentru ca echipamentele sa fie declarate eligibile, instalatiile vor trebui sa fie conform normelor europene. Montarea unui sistem de panouri solare costa aproximativ 7.000 de euro.

In prezent, din Fondul de mediu sunt in curs de finantare 10 proiecte pentru cresterea productiei de energie din resurse regenerabile, in valoare de 49,9 milioane de lei, din care doua vizeaza producerea si distributia apei calde menajere cu ajutorul panourilor solare. Finantarea nerambursabila pentru acestea depaseste 356.800 de lei. Conform reglementarilor Uniunii Europene (UE), Romania va trebui sa produca 20% din energie prin resurse regenerabile pana in 2020.

Sursa: Antena 3

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here