Taxa pe pungi ar putea fi suspendata pana in 2010

Marii producatori nu sunt multumiti de reducerea impozitului pe sacosa. Presedinta Comisiei pentru Administratie din Camera, Sulfina Barbu, l-a convocat la discutii pe ministrul Mediului pentru a discuta ridicarea taxei pe sacosa.
taxa pe punga
Conform propunerii unui grup de lucru, ce va fi discutata cu ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, ecotaxa pe pungile din plastic ar putea fi suspendata pana la 1 ianuarie 2010 sau 30 iunie 2010, potrivit declaratiei presedintelui Comisiei de administratie din Camera, Sulfina Barbu, facuta la sfarsitul saptamanii trecute.

Sulfina Barbu a precizat ca propunerea grupului de lucru care a dezbatut problema ecotaxei vizeaza suspendarea acesteia pana la 1 ianuarie 2010, in ipoteza in care vor fi acceptate testele de biodegradabilitate, efectuate in laboratoarele proprii, sau pana la 30 iunie 2010, in ipoteza in care vor fi acceptate testele de biodegradabilitate, efectuate doar in laboratoarele de referinta nationala, in subordinea Ministerului Mediului, potrivit Mediafax.

Sulfina Barbu a mai spus ca ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, va fi invitat la Comisia de Administratie din Camera in saptamana 13-16 aprilie, pentru a discuta pe tema ecotaxei.

Producatorii, nemultumiti de ecotaxa

Sulfina Barbu a solicitat initial suspendarea aplicarii ecotaxei, pentru ca legislatia sa fie imbunatatita. In plus, reprezentantii celor mai mari producatori de pungi de plastic din Romania au criticat mai multe prevederi cuprinse in Ordonanta de Urgenta care instituie ecotaxa. Reprezentantii companiilor au reclamat faptul ca, in multe cazuri, magazinele nu evidentiaza ecotaxa pe bonul fiscal.

Fostul Guvern a decis, in 2008, sa introduca, incepand cu 1 ianuarie 2009, o taxa in cuantum de 20 bani pe bucata pentru pungile de tip sacosa confectionate din materiale care nu sunt biodegradabile, distribuite gratuit in prezent, taxa perceputa de la firmele care introduc pe piata astfel de ambalaje atat importatori, cat si producatori romani. Taxa se aplica si in cazul pungilor din plastic reutilizabile si va fi varsata la Fondul pentru Mediu.

Sursa: Adevarul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,153FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente