Rusia: risc de explozii nucleare, necontrolate, in Oceanul Arctic

Rusia: risc de explozii nucleare, necontrolate, in Oceanul Arctic

Autoritatile ruse au recunoscut ca pe fundul Marii Kara din Oceanul Arctic sunt depozitate reactoare atomice, unele inca pline cu combustibil nuclear, care prezinta riscul atingerii masei critice pentru declansarea unei explozii.

Cantitati imense de materiale contaminate provenite de la reactoare nucleare dezafectate din Rusia si deseuri radioactive au fost “depozitate” pe fundul Marii Kara din Oceanul Artic, de-a lungul mai multor decenii, conform documentelor inmanate de autoritatile ruse oficialilor norvegieni si publicate in mass-media. Organizatia non-guvernamentala Bellona spune ca a primit si ea documente asemanatoare de la Gossoviet, Consiliul de Stat, care au fost elaborate de autoritatile ruse pentru protectia mediului.

Catalogul intocmit de catre autoritatile norvegiene releva cantitati mai mari decat erau cunoscute, chiar si de catre partea rusa. Astfel pe lista se afla17.000 de containere continand deseuri radioactive, 19 vase scufundate, incarcate cu deseuri. 14 reactoare nucleare, inclusiv cinci care contin combustibil nuclear epuizat, 735 de utilaje grele care au fost contaminate si un submarin nuclear de tip K-27 scufundat in aceeasi regiune, impreuna cu cele doua reactoare de la bord incarcate cu combustibil radioactiv.

Bellona, o agentie norvegiana non-guvernamentala studiaza problema deseurilor radioactive aruncate in Oceanul Arctic inca din 1992, cand au depistat primele cantitati pe fundul Marii Kara. Presedintele organizatiei, Frederic Hauge, spune ca o estimare exacta nu se poate face, intrucat nici autoritatile ruse nu detin o evidenta clara a deseurilor aruncate in Oceanul Arctic. El solicita ca Ministrul norvegian de externe, Jonas Gahr Store, sa inceapa discutii cu omologul sau rus pe aceasta tema.

Conform raportului, Agentia Norvegiana pentru Protectie Radioactiva a comunicat ca informatiile i-au fost furnizate gradual de catre autoritatile rusesti, si ca nu poate garanta ca nu va mai primi si-n viitor altele noi.

Rusia a format o comisie speciala care va cartografia locurile radioactive de pe fundul marii. Chiar saptamana viitoare va pleca pe mare prima expeditie stiintifica, la care vor participa si experti norvegieni pentru identificarea acetor depozite submarine, folosite pana la inceputul anilor 90.

El a asigurat ca partea rusa este dispusa la cea mai deschisa colaborare cu Norvegia pentru a rezolva poluarea marina cu substante radioactive. De altfel, expertii considera ca Rusia chiar are nevoie de ajutor international, intru-cat uona este foarte extinsa, iar lucrarile de decontaminare ii depasesc cu mult capacitatile proprii.

Kudrik a spus ca informatia critica lipsa din raportul inaintat agentiei norvegiene este prezenta epavei submarinului nuclear K-27, aflata la o adancime de 50 de metri, scufundata cu ambele reactoare pline cu combustibil in Golful Stepovogo din Marea Kara in 1981.

Informatia referitoare la posibilitatea ca in reactoarele K-27 sa se atinga masa critica, urmata de explozia acestora, a fost prezentata la un seminar Bellona-Rosatom in luna februarie din acest an. “Aceasta informatie este de maxima importanta, care nu era cunoscuta anterior. Cand va incepe cautarea, prioritatea o reprezinta localizarea si recuperarea acestor reactoare”, a adaugat Kuric. Cercetatorii vor evalua posibilitatea aducerii la suprafata a submarinului si sa determine daca exista scurgeri radioactive in mare.

Expeditii similare comune Rusia – Norvegia, pentru localizarea depozitelor submarine de deseuri radioactive, au mai fost efectuate in largul insulei Novoya Zemlya, in 1992, 1993 si 1994. Regiunea Novoya Zemlya a fost teatrul experientelor nucleare efectuate de fosta URSS, multe dintre deseuri fiimd aruncate in mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *