Uneori sunt nevoiti sa-i „fileze” pe hoti saptamani la rand
In ultimii ani, arborii din paduri s-au transformat in afaceri de miliarde, iar oamenii legii reusesc cu greu sa scurteze „tentaculele” grupurilor de infractori, specializate in astfel de furturi. Nu de putine ori, politistii sunt nevoiti sa-i „fileze” saptamani la rand pe hoti si sa se cocoate pe munti si dealuri, pentru a-i prinde in fapt.
Potrivit conducerii Inspectoratului Judetean de Politie, hotii de lemne nu provin doar din randul buzoienilor, ci sunt si din alte judete, insa au ajuns la Buzau sub pretextul ca administreaza o serie de afaceri. Mai mult, exista chiar si un „trend” al celor mai cautati arbori de furat, astfel ca rasinoasele sunt acum pe primul loc. Totodata, multe dintre ilegalitatile la regimul silvic au legatura si cu retrocedarile.
In primele noua luni ale acestui an, politistii au desfasurat 247 de actiuni (din care 58 in fondul forestier), si au fost efectuate 182 de controale in trafic si verificari la depozite de materiale lemnoase si instalatii de debitat, pe linia prevenirii si combaterii taierilor fara drept de arbori si a transportului fara documente legale.
Astfel, au fost constatate si sanctionate 518 abateri contraventionale (din care 379 de natura silvica), in valoare totala de peste 316.000 de lei. Politistii au confiscat 559,424 mc de material lemnos, in valoare de aproximativ 20.000 de lei. De asemenea, a fost confiscat material lemnos in valoare de aproximativ 65.000 de lei. In urma actiunilor desfasurate, au fost constatate 120 de infractiuni (88 de taieri fara drept de arbori, 21 de furturi de arbori, 10 ocupari fara drept a unor terenuri forestiere si o infractiune de distrugere de puieti si lastari).
In ceea ce priveste identificarea si cercetarea infractiunilor de serviciu, economice si de mediu din domeniul silvic, politistii din cadrul IPJ Buzau au verificat 52 de agenti economici, fiind constatate 36 de infractiuni si aplicate 38 de sanctiuni contraventionale, in valoare de 158.000 de lei. De asemenea, politistii au confiscat 2.418 mc de ma- terial lemnos, in valoare totala de peste 255.000 de lei.
Recent, politistii au inceput urmarirea penala impotriva unui barbat de 42 ani, detinator al unui depozit de material lemnos, care este acuzat de instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata, delapidare si evaziune fiscala, retinandu-se ca, in perioada 2009 – 2011, a aprovizionat cantitatea de 539 mc de cherestea rasinoase de la un partener din judetul Covasna, instigand pe furnizor sa completeze documentele de livrare cu denumirea si datele de identificare ale altor beneficiari, ulterior livrand cheresteaua catre persoane fizice. ●