Transformarea alimentelelor in “medicamente”, prin alterarea genelor

Transformarea alimentelelor in “medicamente”, prin alterarea genelor

Compania Monsanto are un nou partener, si anume Alnylam Pharmaceuticals Inc., o companie biofarmaceutica al carei obiectiv principal pare a fi descoperirea celui mai bun mod de a sparge codul genetic pentru a putea manipula modul natural in care genele se exprima singure.

– Iar in functie de intelegerea contractuala dintre cele doua companii se pare ca Monsanto planuieste sa foloseasca tehnologiile de “reducere la tacere a genelor” aflate in proprietatea companiei Alnylam in preocuparile sale agricole, ceea ce probabil va da viata unei noi categorii de probleme pentru umanitate si planeta, relateaza Naturalnews.com.

 

Intr-o declaratie de presa recenta, Monsanto a  dezvaluit faptul ca a obtinut in mod oficial “drepturi exclusive la nivel mondial” pentru a utiliza tehnologia de platforma si proprietatea intelectuala ce apartine Alnylam in produsele sale agricole si in special in noua linie de produse “BioDirect”, proiectata sa trateze semintele si culturile cu ceea ce Monsanto numeste “biopesticide”.

Se pare ca Monsanto a observat ceva ce nu detine, dar exceptional de valoros, in tehnologiile Alnylam, iar acum incearca sa obtina acest lucru cu scopul de a-si extinde cota de piata. Dar ce anume?

 

Monsanto vrea sa transforme alimentele  in “medicamente”, prin alterarea genelor

 

Intr-un cuvant, Alnylam este specializata in tehnologia cunoscuta ca interferenta ARN (ARNi) care presupune “reducerea la tacere”, in mod deliberat, a exprimarii genelor in intregul organism, cu scopul de a preveni productia de proteine despre care unii cercetatori cred ca sunt responsabile pentru provocarea bolilor. Prin blocarea artificiala a productiei acestor proteine, tehnologia ARNi are efectul posibil de a bloca dezvoltarea bolilor. Din acest motiv multe companii importante au semnat intelegeri prin care au devenit parteneri strategici cu Alnylam.

Insa, Monsanto este o companie agricola, nu una farmaceutica, ceea ce ridica intrebarea evidenta: de ce aceasta companie multinationala a decis brusc sa plateasca 30 de milioane de dolari pentru a obtine acces la aceasta tehnologie emergenta?

Se pare ca, Monsanto are planuri de a lansa tot felul de noi recolte modificate genetic, pesticide si ierbicide pentru culturi, si diferite alte tehnologii cu modificari ARNi incorporate, care ar putea transforma viitoarele recolte alimentare modificate genetic in “medicamente”.

De exemplu, multe tipuri moderne de grau reprezinta o problema pentru oamenii cu sensibilitate la gluten sau care sufera de boala celiaca, deoarece acestia produc in mod natural niveluri ridicate de proteina specifica graului, cunoscuta sub numele de gluten. Prin integrarea modificarilor genetice folosind ARNi, se pare ca anumite companii, precum Monsanto, ar putea teoretic produce un tip de grau modificat genetic care nu contine niciun fel de gluten, pe care l-ar putea comercializa ca si o solutie pentru cei sensibili la gluten.

 

Modificarea culturilor alimentare cu ARNi este nesigura, imprevizibila

 

Dar astfel de manipulari genetice experimentale au loc deja in alta parte si se dovedesc a fi un esec total.

De exemplu, in Australia, testele pe teren al unei noi varietati de grau modificat genetic prin alterare ARNi au fost dezastruoase, deoarece expresiile genelor modificate altereaza si genele umane din ficat. Oamenii de stiinta avertizeaza ca toti copiii care mananca acest tip de grau modificat genetic ar putea muri inainte de a ajunge la varsta de cinci ani.

O lucrare intocmita de Greenpeace despre aceleasi tulpini de grau modificat cu ARNi explica faptul ca, in general, modificarile ARNi “sunt predispuse la efecte neasteptate si imprevizibile care nu au fost luate in considerare in evaluarile de risc realizate de catre agentia de reglementare Biroul de Tehnologie Genetica”.

Lucrarea merge si mai departe si explica faptul ca reglementarea culturilor modifiate cu tehnologia ARNi “reprezinta riscuri severe si posibil ireversibile pentru mediu si sanatatea umana si animala”.

 

Multe alimente contin reglementatori naturali de gene, iar modificarea lor ar putea schimba intregul genom uman

 

Oamenii de stiinta de la Universitatea Nanjing din China au realizat recent un studiu care a descoperit proprietati naturale de alterare a genelor in orezul obisnuit, care nu este modificat genetic.

Se pare ca anumite tipuri de alimente pe baza de plante, sau poate toate, contin proprietati unice care activeaza si dezactiveaza in mod natural genele in intregul organism atunci cand sunt ingerate, in functie de functiile nutritive variate ale acestor produse.

Cu alte cuvinte, modificarea sintetica a acestor functii sub forma culturilor modificate genetic si alterate cu ARNi ar putea avea consecinte dezastruoase, din cauza ca intregul genom uman ar fi dezechilibrat.

Descoperirea capacitatilor naturale de modificare a genelor din alimente ilustreaza modul in care produsele modifcate genetic, si in special cele care au fost alterate prin ARNi, “pot influenta sanatatea umana in moduri neanticipate pana acum”.

Cu alte cuvinte, eforturile recente ale companiei Monsanto implica manipularea frauduloasa a plantelor la nivelul cel mai elementar, care se va transforma in manipularea oamenilor la cel mai elementar nivel.

Desigur, Monsanto a inserat, eliminat si manipulat genele plantelor de zeci de ani, insa modificarile prin ARNi presupun efectiv reprogramarea modului in care plantele isi exprima genele, care este un teritoriu necunoscut in ceea ce priveste consecintele asupra mediului si umanitatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *