Rusia si Ucraina sunt acuzate ca au impiedicat crearea celei mai mari rezervatii marine in Antarctica

Antarctic marine sanctuary
Antarctic marine sanctuary

Rusia si Ucraina sunt acuzate ca au impiedicat crearea celei mai mari rezervatii marine in Antarctica, menita sa protejeze apele curate din aceasta zona si specii de animale precum balenele, pinguinii si pesti neintalniti in alte zone ale lumii.

Comisia pentru Conservarea Resurselor Marine Vii din Antarctica a organizat o intalnire de o saptamana la Hobart, Australia, unde s-au analizat propunerile pentru doua „zone marine protejate” care sa vizeze protejarea biodiversitatii oceanelor de activitatile de pescuit si foraje petroliere.

„Este destul de clar ca un mic grup de tari condus de catre Rusia a vrut sa impiedice un acord” a declarat presedintele Aliantei pentru Oceanul Arctic, care militeaza pentru protejarea apelor din Antarctica. 

Pentru ca propunerile realizarii rezervatiilor marine sa treaca, acestea trebuie sa fie sustinute de toti cei 200 de deegati din 25 de tari membre, multe dintre ele avand si alte interese in zona.

Rusia si Ucraina au blocat activ cele doua propuneri si in luna iulie, China retragandu-si sprijinul pentru una dintre propuneri.

Antarctica adaposteste nu mai putin de 10.000 de specii, incluzand marea majoritate a pinguinilor din lume, balene, pasari, calmari uriasi si pestele-dinte antarctic.

Acesta este considerat unul dintre cele mai putin afectate ecosisteme marine si ofera un punct de referinta la nivel mondial pentru evaluarea consecintelor schimbarilor climatice.

„In timp ce multe alte ecosisteme marine din alte parti ale lumii au fost devastate de dezvoltarea economica, poluare, minerit si pescuitul excesiv, multe dintre habitatele Antarcticii raman intacte, cu toate speciile de pradatori inca bine reprezentate”, spune Alianta pentru Oceanul Arctic pe site-ul ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *