Rata de crestere a emisiilor de carbon a scazut in 2012 la 1,4 %

Emisiile de carbon provenite din centrale termice alimentate cu carbune continue sa creasca, dar intr-un ritm mai mic decat in ​​anii precedenti.
Emisiile de carbon provenite din centrale termice alimentate cu carbune continue sa creasca, dar intr-un ritm mai mic decat in ​​anii precedenti.

Potrivit unui nou raport, emisiile de gaze cu efect de sera au crescut in 2012 cu mai putin de jumatate din media ultimului deceniu. O crestere mai mica, ce se datoreaza in principal inlocuirii carbunilor cu gazele de sist in SUA si cresterii sectorului hidroenergetic in China cu 23%.

Cu toate acestea, utilizarea carbunelui continua sa fie o problema, consumul in Marea Britanie crescand cu aproape un sfert.

Raportul privind tendintele in emisiile globale este realizat de catre Agentia de Evaluare a Mediului a Olandei si Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene.

Raportul constata ca emisiile de dioxid de carbon au atins un nou record in 2012, de 34.5 miliarde de tone, dar rata de crestere a emisiilor de CO2 a fost de 1,4 %, in ciuda economiei globale in crestere cu 3,5%.

Aceasta decuplare a emisiilor de cresterea economica este pusa pe seama unei utilizari mai scazute a combustibililor fosili, mai multa energie regenerabila si a cresterii economiei de energie.

China, Statele Unite si Uniunea Europeana sunt responsabile de 55% din totalul emisiilor la nivel global. Toate cele trei au luat insa masuri ce au fost descrise ca „remarcabile” de catre autorii raportului.

Emisiile din China au crescut cu 3%, dar este o crestere seminificativ mai mica in comparatie cu cresterile anuale de aproximativ 10% raportate in ultimul deceniu. Un factor important in reducerea emisiilor de CO2 din China fiind incheierea unui program de stimulare economica.

Cresterea consumului de gaze de sist din SUA a coborat pretul carbunilor, economiile europene fiind cele care au apelat la acest tip de combustibil, in cantitati tot mai mari.

Marea Britanie conduce acest trend cu cea mai mare crestere in utilizarea carbunelui din 2006, inregistrand o crestere cu 24 % intr- un singur an. O crestere similara a fost vazuta in Spania, iar consumul de carbune in Franta si Germania este, de asemenea, in crestere. In mod ironic, Polonia si Cehia si-au redus consumul de carbuni cu 4% si respectiv 8 %.

China a realizat o crestere exceptionala in utilizarea energiei hidroelectrice pentru producerea de electricitate, cresterea capacitatii de productie cu 23 % in 2012. Acest lucru a avut ca efect reducerea emisiilor tarii cu 1,5 % .

In SUA, revolutia gazelor de sist continua sa faca valuri. Emisiile de gaze cu efect de sera au scazut cu 4 % in 2012, in principal datorita inlocuiri carbunelui cu gazul metan in generarea electricitatii. Gazele de sist reprezinta acum o treime din productia totala de gaze a Statelor Unite, iar petrolul de sist reprezinta un sfert din totalul productiei de petrol.

O alta scadere majora a aparut in Uniunea Europeana, unde recesiunea economica a determinat o scadere a emisiilor cu 1,3 %. Acest lucru s-a datorat unei scaderi a  consumului de petrol si gaze, transportul rutier inregistrand un declin de 4%.

Energia regenerabila a continuat, de asemenea, tendinta de crestere, insa cu o viteza mai mare. Au fost nevoie de 15 ani pentru ca productia de energie din surse regenerabile la nivel mondial sa creasca de la 0,5% la 1,1% , dar au fost nevoie de doar sase ani pentru ca aceasta sa se dubleze din nou, la 2,4%, procent inregistrat in 2012.

Privind in perspectiva, raportul sugereaza ca, in cazul in care revolutia gazelor de sist continua in Statele Unite, in cazul in care China reuseste sa isi respecte propriile tinte declarate si in cazul in care energiile regenerabile isi continua trendul ascendent – in special in Europa – emisiile globale ar putea incetini permanent.

„Inca avem cresteri in fiecare an, care sunt cumulative. Deoarece dioxidul de carbon persista 100 de ani in atmosfera, tot nu vom putea respecta tinta de 2 grade Celsius pentru 2050.” spun autorii raportului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *