Experti: Energia nucleara este necesara pentru incetinirea incalzirii globale

Experti: Energia nucleara este necesara pentru incetinirea incalzirii globale
Experti: Energia nucleara este necesara pentru incetinirea incalzirii globale

Unii dintre cei mai renumiti experti in domeniul schimbarilor climatice sustin ca energia solara si eoliana nu vor fi de ajuns pentru a preveni incalzirea globala extrema si, prin urmare, cer ecologistilor sa sustina dezvoltarea unor centrale nucleare mai sigure ca modalitate de reducere a poluarii produse de combustibilii fosili, relateaza Associated Press.

Patru cercetatori care au jucat un rol cheie in prevenirea publicului cu privire la pericolele incalzirii climatice au trimis duminica mai multe scrisori catre grupuri ecologiste si politicieni din intreaga lume in care pledeaza pentru o dezbatere cruciala cu privire la rolul energiei nucleare in combaterea modificarilor climatice.

Multi ecologisti se opun energiei nucleare si considera ca noi forme de energie regenerabila vor putea alimenta intreaga lume in urmatoarele decenii, insa acest punct de vedere nu este realist, sunt de parere autorii scrisorii. Potrivit lor, ‘acele surse de energie nu pot fi dezvoltate suficient de repede’ pentru a asigura cantitatea de energie sigura si ieftina de care are nevoie lumea, iar, ‘in conditiile in care planeta se incalzeste si emisiile de dioxid de carbon cresc mai repede ca oricand, nu ne putem permite sa intoarcem spatele unei tehnologii’ care are potentialul de a reduce gazele cu efect de sera.

Cei patru semnatari ai scrisorii sunt James Hansen, un fost cercetator la NASA, Ken Caldeira de la Institutul Carnegie, Kerry Emanuel de la MIT (Massachusetts Institute of Technology) si Tom Wigley de la Universitatea Adelaide din Australia, precizeaza agentia de presa americana.

Marea majoritate a expertilor in domeniul schimbarilor climei sunt siguri acum de faptul ca poluarea cauzata de combustibilii fosili a crescut temperatura globala in ultimii 60 de ani, iar emisiile trebuie sa fie reduse drastic pentru a preveni efecte extreme in viitor. In 2011, emisiile de dioxid de carbon au crescut cu 3%, iar principalii doi poluanti ai lumii sunt China si SUA.

Potrivit lui Kerry Emanuel, cei patru semnatari nu se opun energiei regenerabile, insa ecologistii trebuie sa inteleaga ca ‘nu pot rezolva singuri problemele de energie ale lumii’.

‘A venit momentul ca aceia care iau in mod serios amenintarea cu incalzirea globala sa ia in considerare dezvoltarea si punerea in aplicare a unor sisteme mai sigure de energie nucleara, ca parte a eforturilor de a construi o noua sursa globala de energie’, se arata in aceeasi scrisoare.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente