Profesorul Sir Gordon Conway, important om de stiinta britanic, avertizeaza asupra faptului ca acest continent se va confrunta cu seceta intensa, foamete, boli si inundatii.
Profesorul Sir Gordon Conway, cercetator de top al Departamentului pentru Dezvoltare Internationala al Regatului Unit si fost director al Fundatiei caritabile Rockefeller, a motivat printr-o noua lucrare stiintifica faptul ca acest continent se incalzeste deja la o rata mai mare decat media la nivel global si ca oamenii care locuiesc in Africa se pot astepta la perioade de seceta prelungita, inundatii si furtuni, toate avand o intensitate ridicata.
Va fi mai putina apa potabila, boli precum malaria se vor raspandi, iar cei mai saraci vor fi loviti cel mai tare, dat fiind ca terenurile agricole sunt afectate; toate acestea vor lovi Africa in secolul urmator, scrie Conway.
„Exista deja dovezi ca Africa se incalzeste mai repede decat media la nivel global, cu mai multe perioade calde si mai putine zile extrem de reci. Africa de nord si cea de sud au sanse foarte mari sa se incalzeasca cu 4C in urmatorii 100 de ani si sa devina mult mai uscate”, a spus el.
Conway avertizeaza asupra faptului ca foametea pe continent ar putea creste dramatic intr-un termen scurt, data fiind intensificarea perioadelor de seceta si a desertificarii, schimbarile climatice afectand resursele de apa. „Reducerile preconizate in cazul productiei agricole ar putea atinge 50% pana in 2020 si 90% pana in 2100”, sustine lucrarea.
Totusi, Conway isi mentine sperantele in ceea ce priveste Africa de est si cea de nord-est, care in prezent se confrunta cu secete intense si cu lipsa resurselor alimentare, cele mai grave din ultimii 20 de ani, ca vor deveni mai umede. Insa el spune ca exista posibilitatea ca mult-asteptata crestere in ceea ce priveste productia agricola in Africa, situata in jurul valorii de 8-15% ca urmare a unui volum mai mare de CO2 in atmosfera ar putea sa nu se materializeze.
„Cele mai recente analize, bazate pe cercetari realiste la fata locului sugereaza faptul ca beneficiile dioxidului de carbon ar putea fi semnificativ mai mici decat cele preconizate initial”, spune el.
In schimb, cresterea demografica, combinata cu schimbarile climatice ar insemna ca unele tari se vor confrunta cu probleme majore in obtinerea resurselor alimentare. „Vom avea nevoie de mult mai multa productie agricola, 70-100 % mai multe resurse alimentare fiind necesare pe langa cele actuale. O parte din necesar va adauga materie organica solului african, care e foarte saracit, dar ar trebui de asemenea imbunatatit si sistemul de irigare si cultivate plante care au o productivitate mai mare si folosita apa si nitrogenul intr-un mod mai eficient”.
Sir Gordon, in prezent profesor de dezvoltare internationala la Imperial College London, preconizeaza o mare extindere a sprijinului acordat de guvernul UK studiilor efectuate in tarile pe cale de dezvoltare si a spus ca noile tehnologii ar trebui sa faca parte din strategia de a combate foametea si seceta in Africa.
„In anumite cazuri va fi nevoie de recoltele GM (geo-minerale) intrucat nu vom fi capabili sa gasim gena pe cale naturala. GM ar putea fi cea mai rapida si cea mai eficienta metoda de a creste productivitatea. Toleranta la seceta este determinata de o multitudine de gene. Este o problema atat pentru cultivatorii de GM, cat si pentru cei de plante normale”.
El a indemnat la efectuarea mai multor studii privind schimbarile climatice. Inca sunt multe lucruri pe care nu le stim. Sahara ar putea sa devina mai umeda sau sa ramana uscata. Nilul ar putea avea un flux mai ridicat sau mai scazut. Nu se stie daca scaderea productiei agricole ar putea sa fie foarte accentuata sau relativ normala.
Cea mai buna presupunere este aceea ca multe regiuni din Africa se vor confrunta cu alte secete sau inundatii de o mai mare intensitate si frecventa. Trebuie sa fim pregatiti cu certitudine pentru evenimentele care vor urma cu o oarecare regularitate.
Sursa: http://www.guardian.co.uk/environment/2009/oct/28/africa-climate-change-sir-gordon-conway 30.10.2009