Londra produce destule deseuri pentru a umple una dintre cele mai inalte cladiri londoneze, zgarie-norul Canary Wharf, cu o inaltime de 235 m, o data la opt zile, sustine un raport.
Boris Johnson, primarul Londrei, ia in considerare planurile de a transforma deseurile in energie pentru a economisi cel putin £100 milioane. Primaria a luat aceasta masura ca urmare a unui raport facut public de Adunarea londoneza, care a descoperit ca deseurile produse de londonezi ar putea fi folosite pentru a genera destula electricitate pentru a alimenta pana la 2 milioane de locuinte si a produce caldura pentru 625,000 de locuinte.
Capitala produce in jur de 22 de milioane de tone anual, afirma raportul, destul pentru a umple cel mai inalt zgarie-nori, Canary Wharf, la fiecare 8 zile. Mai mult de jumatate din deseurile produse de Londra ajung in depozitele de deseuri, doar a cincea parte (22%) fiind reciclata, potrivit studiului efectuat de catre comitetul Adunarii pe probleme de mediu.
Transformand deseurile non-reciclabile, precum si produsele alimentare reziduale, in energie, prin metode ce nu implica incinerarea, ar putea reduce volumul trimis spre depozitele de deseuri- optiune scumpa, care devine din ce in ce mai costisitoare, din moment ce taxele impuse pentru depozitarea deseurilor pe sol sunt ridicate si continua sa creasca.
Obtinerea gazului din deseuri, care ar putea fi folosit pentru pentru incalzire sau pentru generarea energiei electrice ar putea fi folosit pentru a reduce emisiile de CO2 ale Londrei cu 1,2 milioane tone si emisiile de alt gaz cu efect de sera, metanul, care este produs in momentul in care deseurile se descompun in depozitele de deseuri, afirma raportul.
Comitetul pe probleme de mediu i-a cerut primarului Johnson sa preia controlul in deezvoltarea tehnologiilor care transforma deseurile in energie, cum ar fi digestia anaerobica, gazificarea si piroliza.
Tehnologiile respective intampina o serie de obstacole, incluzand opozitia publica, dificultati in obtinerea acordului de planificare si a contractelor pe termen lung existente cu privire la deseuri care impiedica potentiala obtinere a deseurilor materiale de catre diverse companii.
Johnson, care este si presedintele Consiliului londonez pentru Deseuri si Reciclare, deja ia in considerare masura de a transforma deseurile in energie ca parte a planurilor de a minimiza cantitatea de reziduri care ajunge in depozitele de deseuri sau este incinerata, conform reprezentantilor cabinetului sau.
„Primarul doreste ca londonezii sa recicleze mai mult, sa trimita mai putine deseuri spre
depozitele de deseuri si sa profite de nenumaratele oportunitati economice disponibile in capitala, daca vom incepe sa ne gestionam deseurile intr-un mod mai eficient”.
„Se stie ca, in prezent, 75 % din deseurile menajere ale Londrei sunt ori transportate in depozitele de deseuri, ori incinerate, in timp ce aproximativ 90 % din aceste deseuri ar putea fi refolosite, reciclate sau utilizate pentru a genera energie eco „. Recicland cat de mult posibil, dar si utilizand deseurile rezultate pentru a produce energie, se estimeaza ca Londra ar putea economisi cel putin £100 de milioane din costurile de colectare si de salubrizare.
Comisia pentru Deseuri si Reciclare dispune de fonduri in valoare de £84 de milioane pentru a cheltui in urmatorii 3 ani pentru a descoperi noi metode de a actiona in aceasta privinta.
Strategia, ce va fi adoptata in privinta deseurilor din Londra va fi prezentata sub forma de proiect, se va referi la multe dintre subiectele tratate de studiul publicat azi, a adaugat o purtatoare de cuvant.
Sursa : http://www.guardian.co.uk/politics/2009/oct/28/london-rubbish-2-million-homes 30.10.2009