O proteina ucigasa care ataca celulele bolnave ar putea fi remediul pentru cancer

0
427
A fost descoperita proteina care ne apara de cancer si de imbatranire

O proteina ucigasa care distruge celulele bolnave din organism a fost descoperita de o echipa de cercetatori australieni si britanici, aceasta putand fi folosita in lupta impotriva unor maladii grave precum cancerul, malaria si diabetul.

O proteina ucigasa care ataca celulele bolnave ar putea fi remediul pentru cancer (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

„Aceasta proteina, numita perforina, ataca celulele anormale si produce o fisura in membrana lor, prin care intra enzimele ucigase”, a explicat James Whisstock, cercetator la Universitatea Monash din Melbourne, coordonatorul studiului. In opinia sa, aceasta descoperire explica „unul dintre misterele fundamentale ale imunitatii”.

„Perforina este arma pe care corpul nostru o foloseste in procesul de -lichidare- a inamicului. Ea intra in acele celule care au fost contaminate de un virus sau care au fost transformate in celule canceroase, permitand accesul unor enzime care distrug acele celule. Fara ea (perforina, n.r.), sistemul nostru imunitar nu ar putea distruge acele celule”, a adaugat coordonatorul studiului.

Oamenii de stiinta din Australia si de la Birkbeck College din Londra au folosit microscoape foarte puternice pentru a examina structura si functiile perforinei. Fara perforina – produsa de celulele ucigase care se activeaza pentru a distruge invadatorii toxici -, organismul nu ar putea lupta impotriva infectiilor.

Studiile efectuate pe soareci au evidentiat o anumita legatura intre un deficit de perforina si leucemie.

Aceasta descoperire are implicatii majore in domeniul maladiilor autoimunitare, cum este cazul diabetului juvenil de tipul 1, dar si pentru pacientii care au beneficiat de un transplant, deoarece aceasta proteina este asociata, totodata, cu procesul de eliminare a celulelor sanatoase si cu respingerea tesuturilor organice.

Gratie noului studiu, cercetatorii au aflat ca structura perforinei este similara celei a toxinelor bacteriale, precum listeria si bacillus anthracis (antrax), ceea ce inseamna ca organismul mamiferelor si-a insusit de-a lungul secolelor de evolutie anumite „tactici de aparare” pe care le-a invatat de la bolile cu care a fost contaminat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.