Medicii britanici avertizeaza ca schimbarile climatice reprezinta cel mai mare pericol la adresa sanatatii globale. Potrivit unui raport publicat de acestia saptamana trecuta si preluat de The Guardian, incalzirea globala va modifica modul de actiune al bolilor infectioase, astfel ca maladii cum ar fi malaria sau febra dengue, transmise de insecte, se vor raspandi mult mai usor.
Valurile de caldura, precum cel din 2003, care a ucis 70.000 de oameni, vor deveni obisnuite. La fel si uraganele, furtunile, inundatiile si alte fenomene meteorologice extreme.
Efectele incalzirii globale au fost ignorate pana acum de comunitatea medicala, desi ar fi trebuit sa constituie o prioritate. Unul dintre autorii raportului, prof.dr. Anthony Costello, un medic pediatru preocupat de modul in care mediul afecteaza sanatatea copilului si a mamei, si-a schimbat parerea despre schimbarile climatice, dupa intocmirea raportului. El considera ca este o prioritate contracararea efectelor incalzirii globale. „Cu fiecare amanare, costurile pentru sanatatea publica vor creste, iar noi le vom oferi copiilor nostri o lume extrem de turbulenta”, a avertizat Costello.
Renuntarea la autoturisme ar putea opri dezastrul
Cel mai mare impact social il va avea, dupa parerea autorilor studiului, afectarea rezervelor de apa si hrana ale populatiei, ceea ce in trecut a condus la razboaie si migratii in masa. Saracii lumii vor avea cel mai mult de suferit. Desi nivelul poluarii cu dioxid de carbon a ajuns la 3% in intreaga lume, cercetatorii se asteapta ca populatiile sarace din Africa sa fie de 500 de ori mai afectate decat restul lumii. In ciuda imbunatatirii asistentei medicale, zece milioane de copii mor in fiecare an, mai mult de 200 de milioane de copii sub cinci ani nu se dezvolta asa cum ar trebui, 800 de milioane de oameni sufera de foame, iar un miliard si jumatate nu au acces la apa potabila.
Situatia se va inrautati rapid in conditiile incalzirii globale, mai spune raportul. Impactul caldurii, al inundatiilor, incendiilor si penuriei de alimente vor fi resimtite peste tot in lume, iar primele victime vor fi copiii. Raportul are insa si un mesaj pozitiv. Sunt lucruri pe care le putem face fiecare dintre noi pentru a preveni catastrofa. Reducerea emisiilor de dioxid de carbon ar fi unul dintre ele. Inlocuirea autoturismului cu bicicleta sau mersul pe jos ar avea si alte efecte pozitive asupra sanatatii, cum ar fi reducerea incidentei stresului, obezitatii, bolilor cardiovasculare, bolilor pulmonare si a accidentelor de circulatie.
Ce este incalzirea globala
Incalzirea globala este cresterea continua a temperaturilor medii ale atmosferei inregistrate in imediata apropiere a solului, precum si a apei oceanelor, constatata in ultimele decenii. Acest fenomen are efecte profunde in cele mai diferite domenii. Incalzirea globala determina ridicarea nivelului marii, extreme climatice, topirea ghetarilor, extinctia a numeroase specii si schimbari privind sanatatea oamenilor. Impotriva efectelor ei se duce o lupta sustinuta, al carei aspect central este ratificarea de catre guverne a Protocolului de la Kyoto privind reducerea emisiei poluantilor care influenteaza viteza incalzirii.
Sursa: Gazeta de Sud