Europa, bolnava de gripa porcina

0
594

Patru noi cazuri de gripa de tipul A (H1N1) au fost confirmate in Uniunea Europeana si in tarile din zona EFTA (Acordul European de Comert Liber).gripa porcina
Potrivit celui mai recent raport al Centrului European pentru Prevenirea si Controlul Maladiilor (ECDC), patru noi cazuri de gripa porcina au fost raportate si confirmate in ultimele zile. Numarul total al persoanelor afectate de virsul H1N1 a ajuns la 280, cazurile fiind raportate din 17 tari din UE si zona EFTA. Dintre acestea, cele mai multe sunt inregistrate in Marea Britanie (109, cu tot cu ultimele doua cazuri), in Spania (107) si in Franta (16). Pana in prezent, in Germania si Italia au fost raportate si confirmate 14, respectiv 14 cazuri de imbolnaviri cu virusul H1N1, in timp ce in Belgia s-au raportat cinci cazuri.
Raportul ECDC se bazeaza pe informatii oficiale furnizate de paginile de internet ale institutiilor sanitare din tarile respective, dar si pe date publicate in rapoarte media credibile, care citeaza autoritatile nationale din statele in cauza. Dintre cele patru cazuri noi, doua au fost raportate in Marea Britanie (ambele asociate infectarii in interiorul tarii), unul in Italia si unul in Norvegia, acestea din urma fiind asociate infectarii dupa deplasari efectuate in Statele Unite. In afara teritoriului UE si EFTA, in lumea au fost raportate pana acum 10.065 de cazuri de imbolnavire cu gripa porcina si 82 de decese provocate de virusul H1N1.

Evaluarea situatiei in lume

Evaluarea facuta pentru situatia existenta in tarile UE si din zona EFTA ramane neschimbata fata de ultimul raport. Nu s-au raportat cazuri de transmitere a virusului in comunitati, iar prioritatea Europei ramane tinerea sub control a cazurilor de gripa in vederea evitarii raspandirii gripei de tipul A (H1N1).
Site-ul ECDC, unde se pot gasi toate informatiile relevante in legatura cu situatia cazurilor de gripa porcina in lume, a actualizat o serie de documente de interes pentru populatie. ECDC furnizeaza informatii utile pentru persoanele care calatoresc, masuri de protectie individuala, dar si un ghid privind managementul cazurilor inregistrate si al contactului cu persoanele infectate.
La nivel mondial, doua noi decese au fost inregistrate in Mexic, unde rata mortalitatii in cadrul cazurilor confirmate este estimata la 2%. In China, un deces care fusese pus pe seama gripei porcine a fost infirmat, pentru ca testele de laborator au iesit negative pentru virusul H1N1.

Comunicatul OMS

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a anuntat ca alerta pandemica ramane la nivelul 5, dar ca in prezent se analizeaza datele pentru a se stabili daca s-au indeplinit criteriile necesare pentru trecerea la nivelul 6. Totusi, comunicatul OMS nu include informatii privind gradul de severitate al infectiei, iar criteriile sunt cele stabilite pe baza cazurilor de infectare cu virusul H5N1 al gripei aviare, deci nu sunt foarte concludente in cazul gripei de tipul A (H1N1).

Sursa: Gazeta de Sud

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.