Padurile de salcam invadeaza Sahara

Peste 500 de hectare vor fi împădurite la Bistrita
Padurile de salcam invadeaza Sahara
Padurile de salcam invadeaza Sahara

Marea fasie de verdeata din nordul Africii devine tot mai mare datorita incalzirii globale iar noile imagini din satelit sugereaza o posibila binefacere pentru cei ce locuiesc in desertul Sahara.

Oamenii de stiinta descopera ca desertul incepe sa se inverzeasca datorita cresterii caderilor de apa. Daca vor continua, aceste ploi ar putea revitaliza regiuni distruse de seceta, recuperandu-le pentru comunitatile agricole.

Reinverzirile sunt vizibile pe imaginile surprinse de satelit pentru zone incluzand Sahelul, o zona semi-desertica la marginea desertului Sahara spre sud care se intinde pe vreo 3.860 kilometri. Imaginile luate intre 1982 si 2002 au dezvaluit suprafete extinse reinverzite pe suprafata Sahel-ului.

Aceasta modificare ar fi posibila datorita faptului ca aerul incalzit are mai mare capacitate sa pastreze umezeala, care la randul ei creeaza mai multa ploaie. In estul Saharei, in sud-vestul Egiptului si in nordul Sudanului, noi copaci precum salcamul sunt in continua expansiune. Arbustii sunt in crestere si se transforma in arbori si astfel exista si mai multa iarba. Nomazii spun ca nu a fost niciodata atat de multa ploaie ca in ultimii cativa ani si nu au mai vazut niciodata atat de mult pamant inverzit. Acum isi duc camilele la pasunat in desert. A reaparut fauna salbatica formata din pasari, struti, gazelle, si unele specii de amfibieni.

Sahelul se invecineaza cu marginea de sud a desertul Sahara, iar pastorii nomazi gestioneaza slab padurile din Sahel. Berkeley Reafforestion Trust, a inversat distrugerea padurilor Sahel, ajutand liderii tribali sa depaseasca neintelegerile lor teritoriale. Materialul saditor a fost cultivat si plantat, iar lemnul este acum extras durabil in beneficiul tuturor.

In cadrul universitatii din Dakar, Senegal, exista un laborator international, in cadrul caruia se studiaza evolutia climei pe mai multi ani,  dar si prognoza unor boli precum malaria care este influentata de clima. Cel mai recent studiu arata ca ploile din iulie pana in septembrie, vor creste cu 2 mm pe zi pana in 2080, in regiunile desertice din nordul Africii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *