In tot judetul nu se gaseste un laborator care sa faca analize in caz de poluare

In tot judetul nu se gaseste un laborator care sa faca analize in caz de poluare
In tot judetul nu se gaseste un laborator care sa faca analize in caz de poluare

Protestul celor 350 de oameni intoxicati de fabrica de ars cauciucuri din Slobozia, blocat din lipsa de laboratoare pentru analiza noxelor. O decizie finala privind noxele eliberate prin cosul de evacuare a fumului de la fabrica de reprocesare a cauciucurilor uzate nu se poate lua fara o analiza chimica a cenusei rezultate din procesul de ardere. Aceasta cenusa nu poate fi analizata la Suceava pentru ca la APM o instalatie de laborator destinata unor astfel de determinari nu mai functioneaza din 2009. Un laborator mobil, aflat in dotarea ISU ar functiona, dar nu are specialisti care sa il foloseasca. Singura speranta vine din partea Garzii Nationale de Mediu, care a fost solicitata sa indice unde exista pe teritoriul Romaniei un laborator functional care sa analizeze probele de cenusa de la Slobozia

De mai multi ani presa locala relateaza despre poluarea pe care trebuie sa o suporte localnicii din satul Slobozia, apartinand comunei Granicesti, cauzata de o fabrica de reprocesare a cauciucurilor uzate ce apartine omului de afaceri Ioan Hantari. In ciuda evidentelor – pulberilor de cauciuc ars depuse in straturi groase pe orice suport din zona, de la acoperisurile caselor la frunzele copacilor, de la legumele de pe straturi la rufele puse la uscat, de la accidente colective de munca la incendii de anvergura, nu s-a luat nicio masura concreta din partea structurilor de mediu in favoarea locuitorilor din satul Slobozia, care recent, au semnat in corpore – peste 350 de persoane – o petitie transmisa tuturor institutiilor care ar putea avea un cuvant de spus in rezolvarea problemei.

Raspunsul cel mai proaspat oferit de Garda de Mediu Suceava la petitia cea noua, care vine in urmarea altor reclamatii, sumedenie, transmise in spatiul public sau direct factorilor de raspundere de oamenii din Slobozia – Granicesti este aproape halucinant: “Asteptam un raspuns din partea Garzii Nationale de Mediu, unde am cerut sa ne comunice unde functioneaza un laborator in care sa poata fi analizata proba de cenusa recoltata de pe platforma centralei termice de la SC International Tyres Slobozia”, a declarat comisarul sef al Garzii de Mediu Suceava, Adriana Iordache. Fara a neglija meritele comisarilor de mediu suceveni ce s-au implicat de multe ori in rezolvarea situatiei din izolata localitate suceveana, participand activ la descoperirea unor adevarate depozite subterane de reziduuri de cauciuc in imediata apropiere a albiei raului Suceava provenite de la fabrica lui Hantari, ultima intrebare ce trebuie pusa este aceasta: de atatia ani de cand dateaza problema, nu s-a gandit nimeni sa analizeze cenusa rezultata din procesul de ardere a cauciucurilor de la Supermag Imperial, International Tyres sau cum s-or fi numit ori se vor numi firmele coordonate de afaceristul Ioan Hantari care importa deseuri de cauciuc din Europa pentru a le reprocesa sub nasul comisarilor de mediu suceveni afectand in intregime o comunitate de mai multe sute de suflete? Abia de curand, am retinut de la comisarii de mediu au fost luate doua probe de cenusa de catre reprezentantii autorizati de la Agentia de Protectie a Mediului judeteana. Una dintre probe a ramas sigilata la APM., care ar avea un fel de aparat de analiza a componentelor chimice, dar care nu este functional de prin 2009. Din proba a doua, comisarii de mediu au incercat sa analizeze esantioane la alte laboratoare de analiza chimica. Stiau ca ar fi o asemenea instalatie in dotarea Inspectoratului de Politie al Judetului Suceava. Dar nici aceasta nu corespundea exigentelor unei analize in detaliu a substantelor chimice din cenusa rezultata in procesul de ardere a cauciucurilor de la fabrica din Slobozia. S-a aflat apoi ca Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta ar fi fost dotat de curand cu un laborator mobil de analize chimice. Doar ca aici lipseste personalul de specialitate, iar determinarile care au fost facute, nu au putut fi considerate dicidecum relevante.

Ultima solutie – o adresa catre Garda Nationala de Mediu, care sa indice unde exista, pe teritoriul Romaniei, un laborator acreditat pentru identificarea componentelor chimice din cenusa recoltata de la fabrica de fum din Slobozia – Granicesti. Un demers care ne duce cu gandul ca, la o adica, un asemenea laborator ar putea nici sa nu existe, functional, in interiorul tarii, ceea ce ar spune mult despre nivelul logisticii in domeniul protectiei mediului. Si daca exista, intrebarea logica este, de ce nu a fost cautat pana acum, in toti anii in care s-a tot vorbit despre poluarea de la Slobozia, pentru a se stabili odata pentru totdeauna, daca fabrica lui Hantari polueaza cu adevarat ori locuitorii satului de langa apa Sucevei au cu totii halucinatii?

Poluarea de la Slobozia, tema anuntata pentru CEDO

Saptamana trecuta, ziarul Obiectiv a aratat ca peste 350 de locuitori din satul Slobozia Suceveni, comuna Granicesti, au semnat o petitie adresata mai multor institutii, legata de modul in care este tolerata activitatea firmei controlate de Ioan Hantari, fost Lungu, specializata in reprocesarea cauciucurilor uzate. Am mai aratat cum Agentia de Protectie a Mediului a fost mereu ingaduitoare cu firmele lui Lungu- Hantar, primaria de la Granicesti nu s-a implicat niciodata la modul serios in rezolvarea problemelor satenilor de dincolo de calea ferata, care in fapt apartin doar pe hartie de comuna sus-numita.
“Unde este legea? Unde sunt institutiile statului sa o aplice? Unde sunt procurorii DNA? (…) Dupa zeci de sesizari la institutiile statului, de ani de zile, nu s-au luat masurile care sa protejeze sanatatea populatiei in satul Slobozia Sucevei, comuna Granicesti, judetul Suceava. Mai mult, sesizarile noastre continue au fost tratate ca o ofensa adusa autoritatilor, aceleasi autoritati care incearca sa ne intimideze /descurajeze in demersurile noastre de a ne cere dreptul la o viata normala”, se arata in petitia publica in care se explica faptul ca totul a pornit de la “o autorizatie de mediu eliberata, nici noi nu stim cum, unei fabrici de resapat cauciucuri . Si asta intre casele oamenilor. De ani de zile suntem supusi unui stres continuu. Sanatatea noastra este in pericol. Aerul este poluat datorita cauciucului pe care il ard in centrala termica. Este insuportabil. (…) Solul este poluat din cauza pulberilor de cauciuc care sunt prezente in permanenta in atmosfera si se depun pe legumele, fructele noastre. Apa este poluata din cauza sutelor de tone de cauciuc si pulberi de cauciuc ingropate in panza freatica a satului Slobozia Sucevei. De poluarea fonica nici nu mai vorbim, cauzata de turbinele lor care merg incontinuu”. Si, constata semnatarii petitiei, “daca toate acestea nu ne-au omorat, o alta firma a amplasat intre case o statie de asfalt, intrebarile retorice revenind: “Cum si cine aproba aceste autorizatii? Unde sunt institutiile platite din banii nostri? Cine de apara de acesti oameni fara scrupule ? Aici au fost incidente grave, incendii, accidente cu morti, dar parca aducem in van aceste nemultumiri. Ce distanta minima fata de locuinte ar trebui respectata, ce trebuie sa faceti pentru a opri acest genocid. De ce de fiecare data <specialistii> trimisi sa aplaneze – sa musamalizeze de altfel conflictul vin sa ne spele creierele, sa ne faca sa ne simtim vinovati ca facem aceste plangeri si locuim atat de aproape de aceasta bomba ecologica amplasata ilegal?” Intrebari pertinente, consideram si alaturi de care trebuie adaugat avertismentul semnatarilor petitiei care spun ca in caz de nesolutionare, vor fi informate toate institutiile europene si se va ajunge pana la CEDO, “iar atunci pe langa despagubiri vor pica toti cei care nu au facut nimic atatia ani de zile”, au avertizat locuitorii din Slobozia – Granicesti. (Neculai ROSCA)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *