Ce este incalzirea globala?

Dioxidul de carbon si alte gaze incalzesc suprafata planetei in mod natural prin pastrarea caldurii solare in atmosfera.
incalzirea globala
Acest proces este un lucru bun, deoarece permite ca planeta noastra sa fie locuibila. Totusi, prin arderea combustibilor fosili precum carbune, petrol si ulei si taierea necontrolata a padurilor am crescut dramatic procentul de dioxid de carbon din atmosfera terestra, lucru care duce la cresterea temperaturii pe intreg globul.

Majoritatea oamenilor de stiinta sunt de accord ca incalzirea globala este reala, se intampla deja si este rezultatul activitatilor noastre si nu un proces normal. Dovezile sunt covarsitoare si de netagaduit. Am vazut deja schimbari. Ghetarii se topesc, plantele si animalele dispar din habitatele lor obisnuite si numarul furtunilor puternice si al inundatiilor este in crestere. Numarul uraganelor de putere 4 si 5 s-a dublat in ultimii 30 de ani. Malaria afecteaza populatia la altitudini mult mai ridicate, precum in Anzii Columbieni la peste 2000 m peste nivelul marii. Faramitarea ghetii din ghetarii Groenlandei se desfasoara intr-un ritm aproape triplu fata de acum 10 ani. Cel putin 279 de specii de plante si animale raspund deja la procesul de incalzire globala, mutandu-se mai aproape de poli.

Daca incalzirea continua, ne putem astepta la consecinte catastrofice. Decesele datorate incalzirii globale se vor dubla in doar 25 de ani, ajungand la 300 000 de persoane anual. Nivelul marii la nivel global ar putea creste cu mai mult de 6 m datorita topirii gheturilor din Groenlanda si Antarctica, devastand zonele de coasta din intreaga lume. Valurile de caldura vor fi mai frecvente si mai intense. Inundatiile si incendiile vor fi mai dese si mult mai devastatoare. In Oceanul Arctic gheata va disparea cu desavarsire in vara anului 2050. Mai mult de un milion de specii de pe glob ar putea disparea pana in 2050.

Nu exista nici un dubiu ca putem rezolva aceasta problema. De fapt, avem obligatia morala sa o facem. Mici schimbari in rutina zilnica pot ajuta la stoparea incalzirii globale. Momentul sa rezolvam aceasta problema este ACUM.

ACTIONATI!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *