Topirea ghetarilor genereaza cocktail-uri chimice toxice

Dupa multi ani de la incetarea imprastierii de catre majoritatea tarilor a DDT-ului, depozitele inghetate ale insecticidului se preling din ghetarii Antarticii. Conform unui nou studiu, aceasta inseamna ca pinguinii Adelie au fost de curand expusi substantei chimice.
Cantitatile inregistrate nu vor afecta pasarile, dar prezenta insecticidului ar putea fi un indicator ca si alti poluanti inghetati ar putea fi eliberati din cauza schimbarilor climatice, spune Feidi Geisz, un bilogist marin de la Virgiania Institut of Marine Science din Glouscester, SUA. Ea conduce echipa care a masurat nivelurile de DDT prezente in pinguini.
Ea este ingrijorata ca ghetarii ar putea elibera o intreaga gama de poluanti chimici in ocean, printre care si compusi chimici industriali periculosi pentru om.
„DDT nu este singurul poluant pe care aceste pasari il ingera si cu singuranta nu este cel mai periculos,” spune Geisz.

Prelingerea poluarii

Chimistii au sintetizat pentru prima data DDT (dicloro-difenil-tricloroetan) in 1874, dar compusul nu a fost folosit ca insecticid decat prin anii „40. Imprastierea DDT-ului a stopat raspandirea malariei in multe tari, pretul fiind afectarea mediului inconjurator, ceea ce a dat nastere numeroaselor indoieli in privinta lui.
Cartea lui Rachel Carson, Silent Spring, din anul 1962, a adus in atentia publicului larg aceste preocupari, si descrie, printre altele, cum pasarile rapitoare expuse unor nivele ridicate de DDT depun oua cu coaja subtire, care se crapa usor.
In 1972, SUA a interzis pesticidul, iar Marea Britanie i-a urmat in 1984. Unele tari inca folosesc DDT pentru combaterea bolilor raspandite de tantari, cum sunt malaria si febra Dengue, dar folosirea ei pe glob a scazut de la 40000 de tone pe an in 1980 la 1000 de tone pe an in prezent.

In Romania interzicerea DDT a fost intarita prin Ordinul interdepartamental nr. 396/707/1944 din 2002.
DDT-ul se grupeaza in particule mici ce sunt antrenate in aer, migrand astfel la poli. Geisz, care a lucrat in Antarctica din 1999, a cercetat pe termen lung schimbarile in concentratie, a poluantilor ce se gasesc pe continentul pasarilor marine.

Sursa proaspata

Intr-o cercetare din 1964 au iesit la iveala mici cantitati de pesticid prezent in pinguinii Adelie, iar echipa condusa de Geisz se astepta sa gaseasca chiar mai putin dupa cateva decade.In loc de aceasta, echipa ei a gasit aceleasi cantitati de DDT in pasarile care locuiesc in peninsula din partea vestica a continentului.
Tranzmitandu-se de-a lungul lantului trofic, de la plancton la creveti si la pinguini, DDT-ul se descompune intr-o molecula inrudita numita DDE. Cu cat mai mult DDE in organizmul animal, cu atat persista mai mult compusii chimici, spune Geisz. Dar echipa ei a inregistrat nivele scazute de DDE in pasari, ceea ce sugereaza o sursa proaspata.
Geisz nu si-a dat seama de unde provine DDT-ul pana cand nu s-a uita peste inrgistrarile glaciare din trecut. In anii „50 si „60, ghetarii Antarcticii s-au umflat, ingloband, probabil, substante chimice cum ar fi DDT-ul.
Oricum, temperaturile medii din timpul iernii din Peninsula Antarcticii au crescut cu 6 grade C in ultimii 30 de ani, iar acum ghetarii se topesc mai repede decat cresc. Un studiu recent a indicat nivele crescute de DDT in bucatile de gheata care se desprind din calota.
Pe masura ce platforma continentala vestica se topeste, DDT-ul reintra in ecosistem cu o rata de 1-4 kg pe an, estimeaza echipa ei.

Declinul Arctic

Derek Muir, un cercetator de la Enviroment Canada din Burlington, Ontario, spune ca ghetarii Arcticii trebuie sa contina chiar mai mult pesticid, dar animalele de pe continent par sa elimine din acesta.
„Scaderea DDT-ului din focile si pasarile marine din Oceanul Arctic canadian si din ursii polari prezenti in estul Groenlandei sugereaza o diminuare a impactului ,” spune el.
Chiar si asa, cercetatorii trebuie sa se uite mai atent pentru a intari afirmatia conform careia topirea ghetarilor elibereaza compusi chimici ca DDT-ul in Oceanul Arctic, spune Muir.
Pentru a face o lucrare mai intemeiata, Geisz doreste sa urmareasca transferul si altor poluanti din ghetari in organizmul pasarilor.

Sursa: NewScientist

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *