Gradinaritul in noiembrie

Primele semne in curti si gradini sunt caderea frunzelor la majoritatea speciilor de plante si transformarea nuantelor vesele in nuante de verde-galbui, galben-rosiatic sau chiar crem-maro. Aceasta schimbare ne indeamna sa incepem pregatirea gradinii pentru iarna, sezon care este aproape.

In gradinile care mai au, inca, ramasite de specii floricole, acestea se indeparteaza, impreuna cu frunzele uscate, se strang si se depoziteaza pentru a fi arse sau duse la gunoi. O data ramas liber, terenul (rondurile) pe care au fost flori se praseste la o adincime de cazma si se niveleaza. Daca exista arbusti floriferi, cum sunt trandafirii, acestia se tund si se musuroiesc, pentru a fi protejati pe perioada iernii. Trandafirii urcatori, magnolia si alte specii de arbusti floriferi cu talie inalta vor fi protejati pe toata perioada iernii, prin acoperirea cu paie, fan sau frunze uscate si prin invelirea coroanei cu materiale usoare, care sa permita patrunderea aerului (panza de sac, portiuni de rogojina, folie din material plastic perforata etc). In prezent se gasesc in magazine si astfel de materiale deja pregatite in acest sens. Partile vegetative uscate ale speciilor floricole perene se stang si se indeparteaza, urmand ca terenul respectiv sa fie greblat si sa intre in iarna curatat de buruieni sau alte plante uscate.

Gazonul, o ultima tundere

Gazonul va fi, deasemenea, pregatit pentru hibernare sub omatul de zapada, printr-o ultima tundere, greblare atenta si fertilizare cu ingrasaminte complexe pe baza de azot, fosfor si potasiu, urmate de o udare abundenta.Dupa aceasta ultima ingrasare, firul de iarba va fi mai viguros, mai verde, mai sanatos si capabil sa ierneze chiar la temperaturi foarte scazute.

In gradina de legume

Aici mai sunt culture care nu si-au incheiat ciclul de viata. Primele culturi legumicole afectate de reducerea temperaturii sunt cele termofile (ardei, patlagele, vinete, rosii, castraveti). Mentinerea capacitatii lor de productie se poate realize numai prin masuri ce le asigura o temperatura cat mai apropiata de cerintele plantelor. Printre aceste masuri se numara folosirea unor hibrizi rezistenti la temperature scazute sau oscilatii mari ale temperaturii zi-noaptes protejarea temporara cu folie de polietilena recuperata, atunci cand temperatura se apropie de valori critices prevenirea brumelor timpurii prin fumigare si irigatie prin aspersiune; trasplantarea unor plante in sere si solarii (daca acestea exista) la varza, conopida, gulii, varza rosie, brocolli etc. Daca totusi unele specii legumicole si-au terminat perioada de fructificare, acestora li se scot vrejii, iar terenul se sapa adanc si se niveleaza, fiind astfel pregatit pentru iarna. In ceea ce priveste pomii fructiferi, toate fructele au fost culese iar dupa caderea frunzelor se sapa intre pomi si intre randuri si se administreaza ingrasaminte cu fosfor si potasiu pentru formarea unui lemn viguros, ce va rezista la inghetul iernii.

Adapostiti si protejati!

Nu uitati sa blocati robinetele de apa dinspre gradina, altfel apa din tevi va ingheta. Exista pentru acest lucru si protectii speciale la magazine. Deasemenea va trebui sa adapostiti si sa protejati mobilierul de gradina si terasa care ramane aici. Si pentru aceasta exista solutii simple la magazine. Plantele de apartament (care au ramas inca afara) se muta grabnic in interior, cat mai aproape de sursele de lumina (ferestre), se curata si li se afaneaza pamantul de la suprafata. Vor fi udate o data sau de doua ori pe saptamana si vor fi fertilizate periodic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *