Hiberneaza ursii polari?

Cuvantul „a hiberna” vine din latinescul „somn de iarna”. Multi oameni cred ca anumite animale hiberneaza pentru ca temperatura se raceste in mediul lor de viata. Din moment ce ursii polari traiesc in zone reci, inseamna ca trebuie sa hiberneze. Animalele care hiberneaza o fac pentru ca rezervele lor de mancare devin insuficiente pe timpul…

Citește mai departe

Parcul Natural Gradistea Muncelului-Cioclovina, comoara naturii de la poalele Masivului Sureanu

Drumuri rustice, zone arabile intinse, paduri si situri arheologice unice deschid peisajul de poveste pe care il ofera calatorului Parcul Natural Gradistea Muncelului – Cioclovina. Reper important pe lista patrimoniului natural al Romaniei, zona delimitata de varfuri montane cu goluri carstice si cursuri de apa de cand lumea atrage anual turisti de peste tot. Cine…

Citește mai departe
Doi urși chinuiți într-o grădină zoologică din Armenia vor ajunge în rezervația de la Zărnești

Studiul hibernarii animalelor ar putea contribui la cercetarile asupra bolii Alzheimer

Studierea mecanismelor care le permit animalelor sa iasa din hibernare fara deteriorari cerebrale ar putea contribui la lupta impotriva bolilor degenerative. Cand se trezesc dupa lunga pauza de iarna, ursii, marmotele sau aricii nu uita nimic, desi racirea creierului a dus la o pierdere de sinapse — zonele de contact prin care circula informatia intre…

Citește mai departe

Au gasit modalitatea de coabitare. Liliecii din Pestera Bolii nu mai impiedica manifestarile cultural – artistice

Liliecii de la Pestera Bolii, un monument al naturii pus in valoare de o asociatie ecologista din Petrosani, nu mai impiedica organizarea concertelor care atrag zeci de turisti. Imre Szuhanek, custodele pesterii, spune, mai in gluma, mai in serios, ca liliecii au inteles birocratia din Romania si au decis sa colaboreze cu organizatorii manifestarilor artistice….

Citește mai departe

Marele mister al biologiei. Tardigradele, animale care pot supravietui in orice conditii, chiar si in spatiu

Tardigradele sunt cele mai rezistente creaturi de pe Pamant. Aceste fiinte microscopice, care arata foarte ciudat, face parte din categoria animalelor extremofile, care pot supravietui aproape in orice conditii. Micutul urs-de-apa, cum mai este numit acest animal foarte rezistent, poate fi fiert, inghetat, iradiat sau chiar aruncat in spatiul cosmic, dar nu va muri. El…

Citește mai departe

Organizatia Meteorologica Mondiala arata ca incalzirea globala s-a accentuat in deceniul 2001 – 2010, comparativ cu deceniul anterior

Noua din anii cuprinsi intre 2001 si 2010 s-au numarat printre cei mai caldurosi din istorie. Iar aceasta incalzire s-a accentuat in deceniul 2001 – 2010, comparativ cu deceniul anterior. Este putin probabil ca aceasta tendinta sa sufere vreo modificare in viitor, tinand cont de cresterea concentratiilor de gaze cu efect de sera din atmosfera,…

Citește mai departe
Voluntarii de la T??uleasa Social au plantat 12 mii de puie?i

Tasuleasa Social: Ziua portilor deschise si tabara de ecologizare la Pestera Izvorul Tausoarelor

Sambata 2 iunie, intre orele 10.00-16.00, Tasuleasa Social, condusa de Alin Ulhmann Useriu, organizeaza ”Ziua portilor deschise”, prilej cu care se va face prezentarea intregului Proiect Piatra, de la istoric pana la modalitatile de desfasurare a proiectelor actuale. Evenimentul va avea loc la sediul Asociatiei Tasuleasa Social din localitatea Piatra Fintinele. In cadrul proiectului Piatra…

Citește mai departe

Ursii, monitorizati si aparati de avocati

Biologii de la Agentia pentru Protectia Mediului din Focsani au montat camere video in 15 barloguri din Vrancea, Covasna si Harghita. Actiunea are drept scop studierea comportamentului ursilor, dar si protejarea habitatului acestora. Un proiect finantat cu 600.000 de euro de Uniunea Europeana, in cadrul programului „Life Nature”, presupune conservarea habitatului ursilor din trei judete…

Citește mai departe

Gradinaritul in noiembrie

Primele semne in curti si gradini sunt caderea frunzelor la majoritatea speciilor de plante si transformarea nuantelor vesele in nuante de verde-galbui, galben-rosiatic sau chiar crem-maro. Aceasta schimbare ne indeamna sa incepem pregatirea gradinii pentru iarna, sezon care este aproape. In gradinile care mai au, inca, ramasite de specii floricole, acestea se indeparteaza, impreuna cu…

Citește mai departe

Un urs polar s-a aventurat la sute de kilometri departare de habitatul sau, in Canada

Ursii polari locuiesc pe coastele Golfului Hudson, insa unul dintre ei a inceput o calatorie catre centrul Canadei. Locuitorii din Shamattawa, Canada, au avut parte de un vizitator surpriza: un urs polar! Oraselul se afla in provincia Manitoba, la 150km departare de coasta Golfului Hudson. Autoritatile au fost chemate duminica dupa-masa dupa ce localnicii au…

Citește mai departe

Caldura naste supermarmote

Verile tot mai lungi si mai fierbinti au condus la „transformarea” marmotelor. Potrivit unui studiu recent, facut de cercetatorii de la Imperial College din Londra, rozatoarele asemanatoare veveritelor ies mai repede din hibernare si, pana cand intra din nou in aceasta perioada, au mai mult timp la dispozitie sa se reproduca, dar si sa castige…

Citește mai departe

Cum „invie” oamenii inghetati

Unul dintre cele mai stranii fenomene inregistrate vreo-data de stiinta – trezirea la viata a oamenilor cazuti prada inghetului, uneori timp de ore sau chiar zile – si-a gasit, se pare, o explicatie. Descoperirea ar putea avea implicatii majore atat pentru conservarea organelor recoltate pentru transplant, cat si pentru proiectele legate de criogenia umana, scrie…

Citește mai departe

Televizoare ecologice

Da, exista asa ceva pe lume. Companiile ca Sony, Philips si Samsung s-au gandit sa realizeze televizoare care au un consum redus de energie, de maximum 33%. Pe locul I se afla modelul Philips 42PFL5603D „EcoTV”, alaturi de mai multe produse din gama Philips, ca home theaters, aspiratoareecologice, telefoane mobile si chiar ceainice ecologice, acestea…

Citește mai departe

„Autoservire” pentru ursii din Bucegi

Lucratorii silvici din Sinaia au inceput sa amplaseze mai multe „bariere de hrana”, pentru a-i impiedica pe ursii iesiti din hibernare sa coboare in zonele locuite. Padurarii cara zilnic in inima padurii peste 30 de kilograme de hrana si au infiintat o adevarata autoservire pentru ursi, pe care o aprovizioneaza cu hrana speciala, bogata in…

Citește mai departe

Plantele si animalele, extinctie si invazie

„Perturbarea factorilor de mediu intr-o maniera drastica are efect direct asupra evolutiei fiintelor vii, initial asupra capacitatii acestora de adaptare si ulterior asupra capacitatii de supravietuire, putand constitui, in cazuri extreme, factori de eliminare a anumitor specii din retelele trofice cu consecinte drastice asupra evolutiei biodiversitatii la nivel local si cu impact la nivel general”,…

Citește mai departe

Ursii polari, tulburati de incalzirea globala

Confruntati cu fenomenul de incalzire globala, ursii polari sufera schimbari alarmante, de la modificari de ordin fiziologic pana la devieri comportamentale, cazurile de canibalism fiind tot mai des intalnite. Aceasta este concluzia cercetatorilor reuniti saptamana aceasta in orasul norvegian Tromsoe, din nordul tarii, pentru o intalnire dedicata eforturilor de conservare a ursilor albi, relateaza AFP….

Citește mai departe

Ursii se pregatesc sa iasa din hibernare

Ursii comunitari brasoveni se pare ca incep sa se trezeasca din somnul de iarna si sa isi reia vechile obiceiuri Un urs si-a facut deja aparitia pe strada Jepilor, dar s-a retras imediat in padure. Viceprimarul Adrian Gabor ne-a declarat ca in prezent, doi ursi si o ursoaica sunt monitorizati. „In primul rand, incercam sa…

Citește mai departe

Liliecii-sub protectia legii

Deoarece se stiu putine lucruri despre ei, precum si datorita modului lor de viata, liliecii au starnit imaginatia oamenilor vreme indelungata, fiind vazuti ca spirite malefice. Desi timpul a trecut si lucrurile au evoluat, ei sunt in continuare victime ale miturilor si credintelor populare, superstitii ce nu-si gasesc echivalentul in realitate. Din punct de vedere…

Citește mai departe

Chilii pentru lilieci

Maicutele de la Manastirea Bistrita – Valcea au obligatia de a tine departe de bliturile si de zgomotul turistilor liliecii pesterii Sfantului Grigorie Decapolitul. Pe langa datoria de a participa la slujbe, maicile Manastirii Bistrita – Valcea mai au o obligatie, inca nescrisa, aceea de a tine departe de bliturile si zgomotul turistilor liliecii Pesterii…

Citește mai departe