Temperaturile ridicate din noiembrie ne-ar putea lasa fara grau

0
293
R?zboiul împotriva mafiei bio
Războiul împotriva mafiei bio

Temperaturile ridicate din noiembrie ne-ar putea lasa fara grau
Temperaturile ridicate din noiembrie ne-ar putea lasa fara grau

Daca toamna prelugita si temperaturile ridicate din ultima perioada reprezinta prilej de bucurie pentru nostalgicii carora nu le este drag anotimpul rece, pentru natura si mai ales pentruagricultura acest lucru nu este prea benefic, caci s-au produs deja unele dezechilibre.

Temperaturile de peste 20 de grade din ultimele saptamani au dus la inmugurirea copacilor si au facut ca albinele sa caute polen crezand ca e inca vara. Pana si ursii au renuntat la hibernare si au iesit din barlog.

Specialistii avertizeaza ca, in momentul in care frigul se va asterne brusc peste pomii fructiferi care stau sa infloreasca si peste culturile de toamna care au germinat, recolta din 2011 ar putea sa fie partial pierduta.

„Culturile de toamna incep sa germineze, iar in momentul in care vine frigul sunt compromise”, a explicat conferentiarul universitar doctor Cristina Dobrota de la Facultatea de Biologie a Universitatii „Babes-Bolyai”, din Cluj, pentru Evenimentul Zilei.

Daca se va intampla acest lucru, culturi precum graul de toamna vor trebui reinsamantate la primavara.

„Mai mult, cat priveste pomii fructiferi, faptul ca au inmugurit nu este un lucru favorabil. Riscul e ca, la primavara, pomii prinsi de inghet sa inmugureasca cu intarziere”, adauga specialistul.

Desi albinele au iesit in cautare de polen, pentru ele frigul nu va reprezenta un risc prea mare. „In aceasta privinta nu exista insa niciun risc, pentru ca albinele si-au facut deja stocul”, sustine si biologul Petronela Comanescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.