Regiunea Adelaide din sudul Australiei, cuprinsă de puternice incendii de vegetație

    Regiunea Adelaide din sudul Australiei, cuprinsa de puternice incendii de vegetatie

    Incendii violente de vegetatie amenintau sambata comunitati din regiunea Adelaide din sudul Australiei, autoritatile nationale avertizand in privinta unuia din cele mai grave episoade climatice de acest tip in zona de la incendiile catastrofale din 1983, transmite sambata AFP. Dealurile din regiunea Adelaide, aflate in nord-estul orasului, renumite pentru productiile lor viticole, se confrunta cu…

    Citește mai departe

    In Antarctica au fost descoperite singurele fiinte capabile sa supravietuiasca in spatiu!

    O noua specie de nevertebrate microscopice extrem de rezistente, care pot sa supravietuiasca in conditii foarte vitrege, inclusiv in spatiu, a fost descoperita in Antarctica. Noua specie, denumita „urs de apa”, face parte din familia Tardigradelor, si a fost descoperita in timpul unei expeditii stiintifice in Victoria Land, o regiune din Antarctica. Multe dintre aceste…

    Citește mai departe
    Romsilva a lansat campania de împ?duriri de prim?var?

    Romsilva aloca 100 de milioane de lei pentru impadurirea unei suprafete de 3.720 de hectare in 2013

    Regia Nationala de Padurilor (RNP) – Romsilva a alocat peste 100 de milioane de lei pentru impadurirea unei suprafete de 3.720 de hectare in 2013, bani care provin in totalitate din fonduri proprii, a declarat, directorul general al Romsilva, Adam Craciunescu. ‘Am alocat din fonduri proprii pentru impaduriri peste 100 de milioane de lei, bani…

    Citește mai departe

    Meteorologii avertizeaza: Clima se va schimba extrem pe Terra

    Schimbarile climatice pe Terra au loc sub ochii nostri si vor continua sa se amplifice, potrivit sefului Organizatiei Mondiale Meteorologice (OMM), Michel Jarraud. Calota glaciara se topeste, desi fenomenul El Nina a avut ca efect, racirea apei oceanului Pacific. In 2012, temperaturile extreme si vremea violenta au afectat intreaga planeta, avand drept consecinte canicula, seceta,…

    Citește mai departe

    2012, anul schimbarilor climatice extreme – ONU

    Schimbarea climatica are loc sub ochii nostri si va continua sa evolueze, a afirmat seful Organizatiei Mondiale Meteorologice (OMM), Michel Jarraud. Temperaturile extreme si vremea violenta au afectat intreaga planeta anul acesta, aducand canicula, seceta, inundatii si furtuni devastatoare, dar si topirea fara precedent a suprafete mari din zona arctica, a aratat agentia meteorologica ONU,…

    Citește mai departe

    O companie franceza a conceput un biocarburant printr-un procedeu care foloseste o bacterie

    Societatea franceza DEINOVE din Montpellier a conceput un biocarburant de generatia a doua printr-un procedeu original care foloseste o bacterie – déinocoque – informeaza Maxisciences (22 septembrie). Aceasta bacterie are proprietatea naturala de a produce bioetanol. Bacteria descompune biomasa si transforma glucoza in etanol. Cercetatorii au folosit o biomasa pe baza de grau, in care…

    Citește mai departe

    Salcia energetica – Solutia la problema disparitiei surselor de energie clasice

    Una dintre cele mai actuale probleme ale erei noastre o reprezinta disparitia accentuata a resurselor de energii clasice, precum si poluarea extrem de ridicata a naturii, determinata de arderea acestora. O multime de cercetatori s-au ocupat de-a lungul deceniilor trecute (si se ocupa neschimbat, pana in ziua de astazi) de descoperirea diferitelor surse de energii regenerabile,…

    Citește mai departe

    Doua sute de lisite si 12 lebede moarte din cauza frigului la Vadu

    Dupa ce ziarul Adevarul a facut public dezastrul ecologic de la Vadu, Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, Garda de Mediu si Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii Tulcea s-a autosesizat si s-au deplasat in zona indicata pentru evaluarea mortalitatilor de pasari. Observatiile din teren au condus la concluzia ca principalul factor care a provocat mortalitatea…

    Citește mai departe

    Canicula din Rusia, cel mai mare cataclism din 2010 din emisfera nordica

    Canicula de anul trecut din Rusia a fost clasificata drept principala catastrofa naturala inregistrata in emisfera nordica, a anuntat vineri (14 ianuarie 2011) Serviciul federal rus de hidrometeorologie si monitorizarea mediului, citat de RIA Novosti. ‘Caldura anormala, care a tinut peste 50 de zile in Rusia centrala, a provocat uriase incendii si importante pagube pentru…

    Citește mai departe

    Incalzirea globala, incontestabila

    Ghetarii care se topesc, umiditatea crescuta a aerului si alti opt factori arata ca incalzirea globala isi face efectul si este ireversibila. O noua lucrare realizata de cercetatori nu pune accentul pe ce s-a facut gresit pentru a se ajunge in situatia de fata, ci doar expune factorii care arata ca ne confruntam cu incalzirea…

    Citește mai departe

    Temperaturi mai mari cu 4 grade pana in 2050

    Temperaturile globale ar putea creste cu 4 grade Celsius pana in 2050 daca nivelul emisiilor de gaze cu efect de sera se mentine, se arat intr-un studiu citat de Reuters. „Rezultatele noastre sunt asemanatoare cu cele obtinute de Grupul Interguvernamental pentru Schimbari Climatice din cadrul Natiunilor Unite (IPCC), insa arata ca ne-am putea confrunta cu…

    Citește mai departe

    Calduri-record in urmatorii ani

    Un studiu al NASA arata ca incetinirea activitatii solare din ultimii ani a determinat o scadere a temperaturilor medii globale. Specialistii de la NASA spun ca de anul acesta activitatea solara isi va reintra in drepturi, fapt pentru care temperaturile multianuale. Pe fondul schimbarilor climatice, temperaturile medii globale vor creste in urmatorii 10 ani mai…

    Citește mai departe

    Izolatii cu spuma poliuretanica ( termo, fono, hidro, ignifuge)

    Izolari termice SRL executa izolatii termice, hidroizolatii, lucrari de ignifugare si fonoizolatii cu spuma poliuretanica. Acest sistem complet de izolatii are urmatoarele caracteristici: -singurului sistem de protectie termo-hidro-fono-ingnifuga in acelasi timp; -are cel mai bun coeficient de transfer termic din categoria materialelor termoizolatoare (=0.024); -se aplica prin pulverizare si realizeaza o termoizolatie continua fara punti…

    Citește mai departe

    Babcock Ranch, orasul soarelui

    Statul american Florida, caracterizat de temperaturi ridicate pe tot parcursul anului, este locul ales de Kitson&Partners pentru construirea primului oras din lume alimentat in totalitate cu energie solara. Viitorul oras, numit Babcock Ranch, va avea o suprafata de aproape 7 hectare, 19.500 case si o centrala solara capabila sa produca 75 megawati, a carei valoare…

    Citește mai departe

    Litoralul romanesc, plin de alge

    Tone de alge au invadat marti litoralul romanesc, informeaza Radio Romania Actualitati. Cele mai afectate sunt plajele din Constanta si zonele din sudul litoralului, unde covorul de alge ajunge de la mal la cativa metri in larg. Plajele unde deocamdata nu s-a manifestat asa puternic acest fenomen sunt cele din nordul litoralului, respectiv Mamaia si…

    Citește mai departe

    Temperaturile cresc foarte repede

    Un sondaj realizat de Reuters, in randul oamenilor de stiinta, arata ca numeroase tari sunt vazute ca fiind responsabile pentru incalzirea globala si ca efecte puternice ale incalzirii se vor simti daca temperatura de pe glob va mai creste cu doar 2 grade Celsius. Noua din 11 specialisti intervievati, care se numara printre autorii documentului…

    Citește mai departe

    Temperaturile ridicate din anii viitori vor agrava procesul de incalzire globala

    Temperaturile ridicate din anii viitori vor usca turbariile, care vor elibera si mai mult dioxid de carbon in atmosfera, agravand astfel procesul de incalzire globala, se arata intr-un studiu japonez, publicat in ultimul numar al revistei Nature Geoscience. Turbariile reprezinta acumularile de vegetatie partial descompusa, aflate in zonele umede ale planetei si care acopera aproximativ…

    Citește mai departe

    An secetos in sud si sud-est

    In primele doua luni din vara acestui an, temperaturile maxime vor depasi valorile normale pentru perioadele respective. Datele meteorologice confirma vulnera-bilitatea zonelor sudice si sud-estice, unde au inceput sa apara deja primele semne ale de-ficitului de apa din sol. Prognozele pentru lunile ce urmeaza arata ca vom avea parte de o primavara normala din punct…

    Citește mai departe

    Urbanismul si efectele lui asupra mediului

    Provocarea lansata umanitatii are o structura profunda. Suntem posesorii informatiei, tehnologiei si ai unei constiinte a lucrului ce trebuie realizat. Singura intrebare ce apare este: „Putem oare sa rezolvam aceasta problema? Poate oare o specie capabila sa formuleze o teorie care sa reflecte nasterea universului, sa implementeze o strategie pentru construirea unui sistem economic durabil…

    Citește mai departe

    Antioxidanti naturali

    Este unanim recunoscut ca, dincolo de aspectele legate de genetica, o serie de maladii specifice civilizatiei contemporane isi are originea in calitatea actului alimentar, atit sub aspect cantitativ, cit mai ales din punct de vedere calitativ. Asa cum afirma in lucrarea de specialitate profesorul Segal, in „Alimente functionale” din 1999, politica nutritionala adoptata in diverse…

    Citește mai departe

    Desertul romanesc creste cu pepene

    Schimbarile climatice, defrisarile abuzive si metodele gresite de exploatare a culturilor accelereaza fenomenul desertificarii. Temperatura aerului a depas it frecvent in aceasta vara 32 de grade C – adica valoarea biologica de rezistenta a plantelor prasitoare cum sunt porumbul si floareasoarelui). Cele mai afectate sunt culturile din sudul Campiei Romane si din Campia de Vest,…

    Citește mai departe