Salcia energetica – Solutia la problema disparitiei surselor de energie clasice

Salcia energetica – Solutia la problema disparitiei surselor de energie clasice

Una dintre cele mai actuale probleme ale erei noastre o reprezinta disparitia accentuata a resurselor de energii clasice, precum si poluarea extrem de ridicata a naturii, determinata de arderea acestora. O multime de cercetatori s-au ocupat de-a lungul deceniilor trecute (si se ocupa neschimbat, pana in ziua de astazi) de descoperirea diferitelor surse de energii regenerabile, precum si de exploatarea lor cat mai ecologica si economica.  

Specialistii au cazut de acord, ca noile resurse de energii trebuie sa reprezinta o solutie ieftina, practica si ale caror regenerare nu trebuie sa polueze mediul inconjurator. Pornind de la acest aspect, un grup de cercetatori suedezi si-a indreptat atentia spre directia produselor silvice, cautand inlocuitori pentru purtatorii de energii fosili. In cadrul acestor cercetari s-a urmarit crearea unor soiuri cu o valoare energetica ridicata, cu dezvoltare rapida, care sa fie rezistente la diferite conditii de mediu si care sa reprezinte o sursa de biomasa ieftina. Dupa decenii intregi de cercetari ale diferitelor specii desalcie energetica s-a ajuns la rezultate remarcabile, dupa care, de la inceputul anilor 70, in Suedia s-a trecut la cultivarea pe terenuri agricole a soiurilor de salcii energetice.

Seceta si conditiile climatice din ce in ce mai ostile

Seceta din aceasta vara a afectat in proportie foarte mare sectorul agricol. Unele culturi au fost compromise, pe cand altele au inregistrat scaderi insemnate de productie. Salcia energetica este una dintre culturile care au reusit sa faca fata cu succes secetei. Acest lucru a fost posibil prin respectarea technologiilor elaborate de catre specialistii companiei KWG – Salcie Energetica (firma detinatoare de licenta pentru Romania) ca parte a unei strategii specifice, menita sa contribuie la reusita plantatiilor de salcie energetica in zonele predispuse la seceta.

Aceasta strategie are la baza doua aspecte la fel de importante:soiul adecvat si intretinerea corecta a plantatiei. Se cunoaste faptul, ca salcia este o planta iubitoare de apa. Schimbarile climatice au intrat de ceva vreme in atentia cercetatorilor suedezi si astfel s-au efectuat cercetari pentru a obtine soiuri noi, rezistente la temperaturi ridicate si la un regim de precipitatii redus. Soiurile nou create si-au demonstrat capacitatea de a reusi in conditii de mediu mai putin prielnice, atunci cand tehnologia recomandata este respectata.

Pe de alta parte, experientele ne-au demonstrat, ca aplicarea corecta a tehnologiei de cultivare special dezvoltate pentru zonele secetoase asigura succesul plantatiilor de salcie energetica. Tehnologia consta in alegerea si programarea corecta a lucrarilor agricole (aratura de toamna, combaterea mecanica sau cu chimicale ale buruienilor) pentru a mentine rezervele de apa ale solului la un nivel optim.
In cazul plantatiilor infiintate in aceasta primavara si la care lucrarile de intretinere au fost efectuate conform tehnologiei recomandate, s-a constatat o rata de pierderi de sub 10%. Rezultatele cele mai bune s-au obtinut pe terenuri care au fost cultivate in anii anteriori.

Salcia energetica in cifre

  • Crestere rapida (ca. 3-3,5 cm/zi), ajungand la 5-6 m inaltime
  • Plantatii cu durata de viata lunga: 25 – 30 de ani
  • Putere calorica ridicata: ca. 18.000 – 19.000 kJ/kg (4.300 – 4.500 kcal/kg)
  • Rezistenta ridicata la boli, daunatori, seceta si inghet

Utilizarea salciei energetice

  • Productie de energie electrica si termica
  • Productie de peleti si brichete
  • Epurarea apelor (prin inundarea terenurilor de salcie energetica)

Cifre cheie ale investitiei

  • Investitia initiala: 2.300 EUR/ha
  • Termen de recuperare al investitiei: 4 ani
  • Profit din exploatare (dupa anul 3): 2.200 – 2.800 EUR/ciclu de 2 ani
  • Perioada de exploatare a plantatiei: 25 – 30 de ani

 

Nota: Pentru plantatii de salcie energetica achizitionate de la companii licentiate se acorda subventii de la A.P.I.A, precum si Certificate Verzi in cazul in care tocatura este utilizata pentru producere de curent electric.

Compania KWG – Salcie Energetica este distribuitor autorizat al soiurior de salcie energetica suedeze inca din 2007 si a realizat pana in prezent aproape 200 de plantatii pe tot teritoriul Romaniei. Conform statisticilor realizate de detinatorul licentei, firma se afla pe prima pozitie in Europe Centrala si de Est in privinta vanzarilor de butasi si in infiintarea plantatiilor de salcie energetica.

W: www.kwg.ro
E: [email protected]
T: 0266 244.392

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *