Temperaturile cresc foarte repede

Un sondaj realizat de Reuters, in randul oamenilor de stiinta, arata ca numeroase tari sunt vazute ca fiind responsabile pentru incalzirea globala si ca efecte puternice ale incalzirii se vor simti daca temperatura de pe glob va mai creste cu doar 2 grade Celsius.
temperaturi ridicate
Noua din 11 specialisti intervievati, care se numara printre autorii documentului elaborat in 2007 de Comisia interguvernamentala pentru schimbari climatice (IPCC) a ONU, au declarat ca, in ultimii doi ani, s-au putut observa cel mai bine probele care arata ca omenirea este de vina pentru schimbarile climatice.

Studiile recente arata ca ridicarea nivelului apelor si topirea ghetarilor din Antarctica se va produce mult mai rapid decat se estima in raportul din 2007.

„Multe din fenomenele care au loc deja s-au produs inaintea estimarilor noastre”, a declarat William Hare de la Institutul Potsdam pentru Cercetarea Impactului asupra Mediului.

Zece din 11 experti sunt de parere ca este putin probabil – mai putin de un sfert din sanse – ca Pamantul sa mai suporte o crestere a temperaturilor cu mai mult de 2 grade Celsius peste nivelul pre-industrial.

„In mod stiintific este posibil. Dar este putin probabil datorita nivelul scazut de dorinta politica pentru a schimba ceva”, a arata si Salemeel Huq, de la Institutul International pentru Mediu si Dezvoltare din Londra.

„Nivelul de concentratie al gazelor cu efect de sera care se afla la ora actuala in atmosfera este deja destul de mare pentru a determina o creste a temperaturii cu 2 grade Celsius in plus fata de nivelul pre-industrial si continuam sa emitem din ce in ce mai multe gaze cu efect de sera”, a declarat David Karoly, de la Universitatea Melbourne.

Oficiali din 175 de tari s-au reunit la Boon, Germania, pentru a discuta despre un tratat ONU ce urmeaza sa fie acceptat in decembrie 2009. In acest context, Reuters a reusit sa obtina 11 opinii din 35 cerute, la cinci intrebari.

Astfel, Uniunea Europeana, tarile in curs de dezvoltare si organizatii de mediu sunt de parere ca doar 2 grade Celsius peste nivelul pre-industrial pot fi acceptate pentru a evita producerea unor catastrofe, precum inundatii, seceta sau valuri de caldura. Temperaturile sunt deja mai mari cu 0,7 grade Celsius.

Cu toate acestea, o alianta formata din 43 de state, din tot atatea insule, doreste impunerea unei limite mult mai mici, de circa 1,5 grade Celsius, de teama ca aceste insule vor fi sterse de pe fata Pamantului daca nivelul apelor creste.

In raportul IPCC din 2007 se arata ca, in proportie de 90%, este sigur ca activitatile oamenilor sunt cauza principala a cresterii temperaturilor din ultimii 50 de ani.

Sase din cei 11 specialisti au declarat ca temperaturilor vor inregistra un nou record pana in 2015, in timp ce ceilalti patru sunt de parere ca acest lucru se va intampla pana in 2020, asta in cazul in care pana atunci nu va fi oprit efectul de incalzire globala.

Cel mai calduros an de cand s-au inceput inregistrarile, in secolul XIX, a fost 1998, dupa cum arata Organizatia Mondiala de Meteorologie.

In marea majoritate, oamenii de stiinta sunt de parere ca nivelul marilor si oceanelor va creste mult mai repede decat s-a aratat in documentul din 2007, ceea ce inseamna o amenintare pentru coastele din Bangladesh si Florida.

In raportul IPCC se arata ca nivelul marilor va creste in acest secol cu 18 pana la 59 de centimetri, insa nu se stie cum va evolua situatia in Antarctica, in cazul in care ghetarii de acolo se topesc se mai adauga inca 20 de centimetri.

Conform sondajului, oamenii de stiinta considera ca pana in 2100 nivelul minim de cresterea al apelor este de 30-40 de centimetri, iar nivelul maxim de 140 centimetri.

Zece din cei 11 intervievati au declarat ca exista posibilitatea ca pana in 2050 gheata din Antarctica, ce poate fi observata in timpul verii, sa dispara.

Sursa: Intact News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *