Calota arctica se subtiaza tot mai mult

Zona arctica se indreapta catre perioada de primavara, in care calota sa glaciara va fi mai subtire si mai vulnerabila decat in oricare alt an al ultimelor trei decenii, au anuntat oamenii de stiinta de la NASA (Administratia Nationala pentru Aeronautica si Spatiu) si de la Centrul National american pentru Zapada si Gheata.
topirea ghetii
„Nu suntem bine pregatiti pentru perioada de vara”, a avertizat cercetatorul Walt Meier, citat de Associated Press. „Ne aflam intr-o situatie foarte nesigura”, a adaugat acesta.

De cele mai multe ori, gheata noua din Arctica se topeste primavara si vara. Daca rezista timp de doi ani, se transforma in gheata groasa, care este esentiala pentru mediu. Dar, avand in vedere ca, in ultimii doi ani, temperaturile au fost foarte ridicate, deasupra apelor arctice se afla mai multa gheata noua.

In iernile cu temperaturi normale, calota glaciara are o grosime medie de trei metri si se intinde de la granitele nordice ale Groenlandei si Canadei pana aproape de Rusia. Cantitatea de gheata groasa a atins, in aceasta iarna, cel mai scazut nivel, de un milion de metri patrati, cu 43% mai putin decat anul trecut.

Calotele glaciare sunt foarte importante pentru mentinerea temperaturii medii actuale a planetei, deoarece reflecta inapoi in spatiu razele solare. Cu cat calota se topeste mai mult, cu atat oceanul absoarbe mai multa caldura, ceea ce face ca temperatura planetei sa urce progresiv.

In acest an, suprafata maxima acoperita cu gheata, de 15 milioane de metri patrati, s-a situat pe locul cinci dintre cele mai scazute niveluri inregistrate incepand cu 1979.

In ceea ce priveste gheata noua, aceasta ar trebui sa reprezinte, de regula, 70% din calota, insa, in acest an, a ajuns la 90%. Aceeasi problema a fost remarcata si la polul opus al Pamantului, unde mai multe straturi de gheata s-au micsorat sau chiar au disparut.

Sursa: Intact News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *