Doua sute de lisite si 12 lebede moarte din cauza frigului la Vadu

Doua sute de lisite si 12 lebede moarte din cauza frigului la Vadu

Dupa ce ziarul Adevarul a facut public dezastrul ecologic de la Vadu, Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, Garda de Mediu si Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii Tulcea s-a autosesizat si s-au deplasat in zona indicata pentru evaluarea mortalitatilor de pasari.
Observatiile din teren au condus la concluzia ca principalul factor care a provocat mortalitatea pasarilor din zona au fost temperaturile deosebit de scazute si imposibilitatea de a se hrani (lipsa hranei). De mentionat, deasemenea, ca mare parte din cadavrele pasarilor existente la fata locului erau partial devorate de pradatori (pasari si mamifere).

” Click pe poze pentru fotogalerie!”
Sute de pasari moarte

In urma observatiilor facute asupra bazinelor de decantare ale SC Petromidia, aflate la intrarea in localitatea Vadu, au fost observate circa 150-200 exemplare de lisita si 12 exemplare de lebada moarte. S-a constatat ca moartea acestor pasari a survenit cu mult timp in urma (circa 3-5 zile).

„Bazinul de decantare principal era inghetat pe jumatate, existand o suprafata libera pe care erau concentrate un numar mare de lisite, rate si lebede. Aceste specii se hraneau in zona libera de gheata, dar existau, deasemenea, si aglomerari de pasari cantonate pe suprafata de gheata a bazinului“, spune guvernatorul Grigore Baboianu.

Trebuie mentionat faptul ca exemplarele moarte erau cantonate in zona dinspre digul pe care se face accesul in zona, in care exista 15 scurgeri prin care intra in bazinele de decantare apa provenita de la statia de epurare a SC Petromidia Navodari. Aceasta apa avea temperaturi ridicate si a oprit fenomenul de inghetare a apei din bazin.

” Click pe imagini pentru a vedea fotogaleria ”

De jur imprejurul bazinului de decantare a fost sesizat un numar mare de lisite care se hraneau cu iarba pe dig, fapt ce denota ca aceasta specie la care a fost observata si cea mai mare mortalitate, sufera din lipsa hranei.
„Au fost prelevate probe de apa si exemplare de pasari moarte, atat de catre agentii ecologi din zona in data de 17 februarie 2012, cat si de catre echipa deplasata la fata locului, probe care sunt in curs de procesare in laboratorul ecotoxicologic al ARBDD“, mai spune Baboianu.
Citeste si: Zeci de lisite si lebede moarte pe un iaz din Delta Dunarii in judetul Constanta!

Garda de Mediu s-a autosesizat in cazul mortalitatilor de la Vadu
Imagini apocaliptice la Vadu. Zeci de lebede moarte plutesc pe un iaz. GALERIE FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *