Oamenii de stiinta din Romania, alaturi de cei din Turcia, Japonia si Canada, au gandit o tehnica de a recicla placi cu circuite si a le transforma in materii prime ecologie pentru produse de larg consum.
Echipa multinationala, din care a facut parte si Cornelia Vasile de la Academia Romana din Iasi, a gasit o metoda ingenioasa de a inlatura materialele toxice din dispozitivele electronice aruncate la gunoi, pentru a le recicla in siguranta. Ei au colectat placi cu circuite imprimate din computere, au inlaturat aproape toate substantele toxice si au obtinut uleiuri ce pot fi folosite pe post de combustibili sau materie prima pentru plastic si o gama larga de alte produse de consum.
Descoperirea lor a fost anuntata azi de publicatia stiintifica Livescience. Cercetatorul Cornelia Vasile nu crede insa ca noua tehnologie la care a contribuit va ajunge prea curand sa fie folosita la scara larga, mai ales in Romania. „Nu am contacte cu nimeni din industrie. In Romania, totul este la nivel de cercetare si atata tot”, explica ea pentru cotidianul.ro.
Pe masura ce electronicele patrund in toate colturile lumii, gramezi de dispozitive depasite sau nedorite se aduna in gropi de gunoi, starnind una dintre cele mai mari probleme de mediu din lume. Computerele aruncate si alte deseuri electronice, incarcate cu materiale toxice precum arsenic, mercur, plumb sau materiale ignifuge, sunt mai periculoase decat gunoiul normal din gospodarii. In 2005, SUA au generat in jur de 2,63 milioane de tone de asemenea deseuri, cantitate aflata in crestere.
Acum, oamenii de stiinta au folosit o combinatie speciala de catalizatori, temperaturi ridicate si filtrari chimice pentru a distruge aditivii ignifugi (n.r. – care se aprind si ard foarte greu sau care nu arde deloc, impiedicand propagarea focului) din plasticul placilor. „Deseurile din calculatoare contin multi ignifuganti si sunt greu de recuperat prin alte metode. Noi propunem o solutie pentru recuperarea lor, iar asta reduce poluarea mediului ambiant si valorifica o parte din material”, intareste Cornelia Vasile pentru cotidianul.ro.
William Hall, de la Universitatea Coventry din Marea Britanie, care nu a participat la studiu, explica pentru Livescience ca placile cu circuite imprimate pot fi distruse in topitoare. Prin urmare, tehnica romanilor si a turcilor va trebui sa-si demonstreze avantajele in fata topirii, daca va reusi sa fie comercializata. Beneficiile acestei noi metode, continua el, „este recuperarea continutului metal al placilor, precum si recuperarea unor chimicale organice pretioase. Cel mai mare obstacol este dezvoltarea tehnologiei la scara larga”.
Cornelia Vasile si colegii ei, care au primit finantare de la Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica din Romania, isi vor detalia descoperirea in numarul din 21 mai al revistei ,,Energy & Fuels””.
Sursa: Cotidianul