REACTIILE STERN IN LEGATURA CU RAPORTUL DE SCHIMBARE A CLIMEI

Incalzirea globala ar putea sa distruga in curand o cincime din PIB-ul global in fiecare an, doar daca emisiile gazului cu efect de sera nu sunt rapid mentinute sub control.

PARIS: reactiile cu privire la raportul asupra schimbarii majore de climat, care avertizeaza asupra efectelor catastrofale asupra mediului, s-au incadrat de la scepticism in Statele Unite si Australia, pana la sustineri in Japonia si Europa.

Raportul Stern de 600 de pagini, publicat luni in Marea Britanie cu sustinerea primului ministru Tony Blair, a concluzionat ca nivelurile incalzirii globale ar putea distruge intre 5-20 procente din PIB-ul global in fiecare an, daca nu sunt luate rapid masuri economice.

Nu au existat multe reactii oficiale din partea Washingtonului, iar Casa Alba a recunoscut numai publicarea respectivului raport, insa Institutul Cato orientat catre piata – ale carui vederi asupra acestui subiect sunt similare cu cele ale administratiei Bush – a pus sub semnul intrebarii atat prescrierile stiintifice, cat si cele de politica din studiu.

Raportul Stern „face un salt in topul literaturii academice asupra subiectului, care descopera ca schimbarea de climat ar avea un efect numai modest negativ, in cea mai buna situatie” asupra economiilor dezvoltate, a insistat Jerry Taylor, membru senior Cato si expert in energie. „Exista aproximativ tot cam atatea castiguri economice asociate cu incalzirea cat si costuri economice”, a declarat dansul.

Nici Beijingul, nici New Delhi, cei de-al doilea si cel de-al treilea producatori de emisii de dioxid de carbon din lume dupa Statele Unite, nu au emis comentarii asupra raportului.

Cu toate acestea, primul ministru al Australiei, a acuzat ambele tari ca fiind poluanti majori, spunand ca Australia nu a ratificat Protocolul din 1997 de la Kyoto, ce obliga reducerea emisiilor de gaze care cauzeaza efect de sera deoarece nici gigantii asiatici nu faceau subiectul respectivelor restrictii.

„Nu poti obtine un raspuns efectiv la incalzirea globala, decat daca ai toti vinovatii”, a spus acesta in timpul unei sesiuni scandaloase in parlament. „Kyoto nu impune obligatiile pe care le-ar fi impus asupra Australiei, tarilor cum ar fi China si India..”

Australia, bogata in combustibili fosili cum ar fi carbunele care este invinovatit pentru incalzirea globala, este unul dintre cei mai mari poluanti ai lumii pe o baza per capita, insa este responsabila doar pentru o mica parte din emisiile de gaz producatoare ale efectului de sera.

In Japonia, unde a fost redactat Protocolul de la Kyoto, guvernul a facut incuviintari precaute cu privire la studiul guvernului britanic. Prin dezvaluirea de informatii, „vom ajuta la cresterea numarului de persoane din lume care sunt constiente de incalzirea globala” a declarat Go Kobayashi, seful politicii de schimbare a climatului din ministerul mediului.

Reactia Europei cu privire la raport – care cere cotarea carbunelui si sustinerea Pdezvoltarii tehnologiilor bazate pe consumul scazut de carbune – a fost mai pozitiva, cu sustinerea descoperirilor sale de catre Uniunea Europeana si natiunile membre in mod individual.

„Concluziile acestui raport impun o noua orientare politica” a declarat ministrul ecologiei italian, Alfonso Pecorario Scanio.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *