Meteorologii avertizeaza: Clima se va schimba extrem pe Terra

0
570
Meteorologii avertizeaza: Clima se va schimba extrem pe Terra
Meteorologii avertizeaza: Clima se va schimba extrem pe Terra

Schimbarile climatice pe Terra au loc sub ochii nostri si vor continua sa se amplifice, potrivit sefului Organizatiei Mondiale Meteorologice (OMM), Michel Jarraud. Calota glaciara se topeste, desi fenomenul El Nina a avut ca efect, racirea apei oceanului Pacific.

In 2012, temperaturile extreme si vremea violenta au afectat intreaga planeta, avand drept consecinte canicula, seceta, inundatii si furtuni puternice, dar si topirea fara precedent a suprafete mari din zona arctica, a aratat agentia meteorologica ONU, potrivit sbs.com.au.

„Schimbarea climatica are loc sub ochii nostri si va continua sa evolueze”, a spus seful OMM, Michel Jarraud. Potivit expertului, intervalul ianuarie-octombrie 2012, spre exemplu, a fost a noua cea mai calda perioada de la inceperea inregistrarii evenimentelor meteo, in 1860.

Temperatura globala a pamantului si suprafetei oceanului pentru aceeasi perioada a fost cu aproximativ 0,45 grade Celsius peste media anilor 1961-1990, de 14,2 grade Celsius. „Evenimente meteo notabile au fost observate in intreaga lume, dar anumite parti ale emisferei nordice au fost afectate de extreme multiple”, a declarat seful OMM.

Raportul Organizatiei, care contine datele meteo preliminare pentru anul 2012, coincide cu reuniunea climatica anuala ONU, care anul acesta se desfasoara la Doha, in Qatar. Agentia de la Geneva avertizeaza ca au fost temperaturi ridicate in acest an, cu toate ca fenomenul meteorologic La Nina a avut un efect de racire in Oceanul Pacific, la inceputul anului.

Organizatia Meteorologica Mondiala avertizeaza si cu privire la topirea calotei din zona arctica, confirmand datele publicate in septembrie de Centrul National American pentru Date privind Zapada si Gheata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.