In Antarctica au fost descoperite singurele fiinte capabile sa supravietuiasca in spatiu!

0
440
În Antarctica au fost descoperite singurele fiinţe capabile să supravieţuiască în spaţiu!
In Antarctica au fost descoperite singurele fiinte capabile sa supravietuiasca in spatiu!
In Antarctica au fost descoperite singurele fiinte capabile sa supravietuiasca in spatiu!

O noua specie de nevertebrate microscopice extrem de rezistente, care pot sa supravietuiasca in conditii foarte vitrege, inclusiv in spatiu, a fost descoperita in Antarctica.

Noua specie, denumita „urs de apa”, face parte din familia Tardigradelor, si a fost descoperita in timpul unei expeditii stiintifice in Victoria Land, o regiune din Antarctica.

Multe dintre aceste vietuitoare, care nu depaseau in lungime o jumatate de milimetru, traiau in coloniile de muschi si licheni dintr-un crater creat de ghetari stravechi.

Membrii din familia Tardigradelor au fost descoperiti anterior la altitudini mari din zone montane, in zone desertice extrem de fierbinti si la adancimi impresionante pe fundurile oceanelor, dar niciodata pana acum in Antarctica.

Aceste vietuitoare sunt extrem de rezistente si au reusit sa supravietuiasca inclusiv atunci cand, in cadrul unui experiment, au fost expuse mediului ostil din spatiul cosmic.

„Ursul de apa” este singura vietuitoare cunoscuta pana acum de savanti care poate sa supravietuiasca vidului din spatiu. El a fost testat, de asemenea, la temperaturi scazute extreme, temperaturi ridicate peste punctul de fierbere al apei, presiuni ridicate, deshidratare, otrava si radioactivitate.

Acest animal microscopic, raspandit la scara planetara, traieste in muschi si licheni si se hraneste cu celule de plante sau cu nevertebrate mici.

Sandra McInnes, cercetatoare la British Antarctic Survey, care a contribuit la validarea descoperirii, a declarat: „La microscop, aceste animale au un mers foarte incet si seamana cu niste ursi care pasesc incet. Au patru perechi de picioare, insa nu pot sa puna jos picioarele din spate si se arcuiesc pentru a ajunge la diverse surse de hrana. Gura in forma de con are un mic orificiu in mijloc, prin care trece hrana. Animalul are si doi ochi care sunt sensibili la lumina. Muschii ii ajuta sa isi miste ghearele la fel ca palmele umane. Seamana cu un armadillo”.

„Au fost testati in spatiu, in azot lichid, pusi la presiuni mari si aruncati in substante chimice foarte toxice, dar ei au rezistat si erau foarte bine dupa ce au fost spalati cu apa. Oamenii de stiinta chiar au obtinut pui din exemplarele trimise in spatiu in cadrul misiunilor organizate de agentiile spatiale din Europa si America „, a adaugat ea.

Exemplarele din noua specie – care au o culoare rosu-portocaliu, prezinta un fel de pernite in spatele ghearelor si un model distinct de fire de par dispuse pe corp – au fost descoperite de cercetatorul italian Robert Guidetti, profesor la Universitatea Modena si Reggio Emilia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.