Ministrul Mediului: Reciclarea deseurilor electrocasnice, o constanta vulnerabilitate

Acţiune de colectare a deşeurilor electrice şi electronice în Crasna, Bâlteni şi Novaci, judetul Gorj
Ministrul Mediului: Reciclarea deseurilor electrocasnice, o constanta vulnerabilitate
Ministrul Mediului: Reciclarea deseurilor electrocasnice, o constanta vulnerabilitate

Reciclarea deseurilor electrocasnice este o constanta vulnerabilitate, care nu pleaca doar din faptul ca lipseste infrastructura pentru colectare, ci si din faptul ca fiecare echipament vechi, care mai functioneaza, este cumva refolosit, la bunici, la tara, spune ministrul Mediului, Attila Korodi.

„Cu noua directiva europeana in aceasta privinta eu cred ca reusim sa cream un cadru care sa functioneze. Oricum este nevoie de responsabilizare la nivelul celor care aduc produse pe piata, dar si la nivelul autoritatilor locale care trebuie sa creeze infrastructura, in parteneriat sau proprie.

Orice campanie de constientizare aduce un lucru bun. Chiar saptamana trecuta am lansat linia de finantare pentru parteneri neguvernamentali pe constientizare, de la Fondul de Mediu. Fara proiecte de constientizare, de implicare, numai prin coercitie nu poti sa faci lumea sa duca deseurile pentru reciclare, indiferent despre ce deseuri e vorba”, a declarat Attila Korodi pentru Ziare.com.

Patrula de reciclare: Ce sunt deseurile electrice si cum polueaza mediul inconjurator?

In general in privinta deseurilor avem o mare problema de mentalitate, apreciaza ministrul Mediului: „O parte importanta a societatii a crescut pe vremea cand nu aveam o industrie a ambalajelor, consumul nu era atat de mare. Gradul de colectare a deseurilor greu urmeaza consumul, chiar si in perioada de criza economica. Presiunea e foarte mare”.

Una dintre chestiunile cele mai sensibile este colectarea diferentiata a deseurilor.

„Ea va deveni 100% obligatorie doar atunci cand va exista infrastructura necesara. E o dezbatere pe legea salubritatii, unde ministerul are o pozitie diferita fata de ceea ce s-a votat in Parlament. Ganditi-va ca la ora actuala in Romania nu e acoperita 100% colectarea deseurilor. Nu mai vorbim de reciclare sau de colectare selectiva.

Patrula de reciclare: Cum scapam de aparatele si deseurile electrice si electronice?

Majoritatea proiectelor europene vor ajunge la maturitate la sfaristul lui 2015 atunci cand masinile de colectare vor ajunge si in ultimul catun. Sunt realitati sumbre care explica deseurile pe care le vedem peste tot.

E foarte greu de implementat plata pentru serviciul de colectare a desurilor, mai ales in zona rurala. Cand familia traieste din venitul minim, 5 lei pe cap de membru pentru colectarea deseurilor pot reprezenta o problema.

Exista si practici bune ale unor primari care au introdus un impozit local cu, de exemplu, 2 lei mai mare pentru familiile care nu au contract de preluare a deseurilor”, a explicat ministrul Korodi.

Patrula de reciclare: Frigiderul meu vechi – cadou sau gaura in pensia bunicii?

Ministrul Mediului spune ca in general copiii realizeaza importanta acestui aspect mai bine decat adultii si uneori se reusesc sa ii mobilizeze si pe acestia.

„Fiecare autoritate locala ar trebui sa aiba un corp care sa responsabilizeze cetateanul pe zona mediului. Autoritatile locale, cu rare exceptii, nu aplica asa ceva, dar le este frica de decizia politica”, a explicat Attila Korodi.

Ziare.com sustine Patrula de Reciclare

Asociatia RoRec te ajuta sa scapi de aparatele electrice vechi sau defecte fara efort – suna gratis la TelVerde 0800 444 800, fa o programare si o echipa a Asociatiei RoRec va veni sa le ridice gratuit direct de la domiciliu, sediu de firma ori institutie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *