Temperaturile ridicate din anii viitori vor agrava procesul de incalzire globala

0
262

incalzirea globalaTemperaturile ridicate din anii viitori vor usca turbariile, care vor elibera si mai mult dioxid de carbon in atmosfera, agravand astfel procesul de incalzire globala, se arata intr-un studiu japonez, publicat in ultimul numar al revistei Nature Geoscience.

Turbariile reprezinta acumularile de vegetatie partial descompusa, aflate in zonele umede ale planetei si care acopera aproximativ doua procente din suprafata uscata a lumii. Ele inmagazineaza cantitati mari de dioxid de carbon, o consecinta a ritmului lent de descompunere a carbonului in solurile reci si imbibate cu apa.

Folosind modele de analiza computerizata, cercetatorii japonezi au descoperit ca turbariile, situate mai ales la latitudini inalte din Canada, Rusia si Alaska, se vor ursca tot mai mult din cauza cresterii temperaturilor la nivel global.

O incalzire cu, in medie, 4 grade Celsius va provoca o crestere de 40% a nivelului de descompunere a carbonului aflat in stratul superior al turbariilor si o intensificare de 80% a nivelului de descompunere a carbonului in stratele de adancime.

„Acest fenomen va provoca o evaporare a carbonului din sol, ceea ce inseamna o crestere a concentratiei dioxidului de carbon din atmosfera, care va inrautati si mai mult efectele produse de incalzirea globala”, a declarat Takeshi Ise, de la Agentia japoneza pentru stiintele pamantului, marilor si tehnologiei, autor al acestui studiu. „Trebuie neaparat sa facem ceva pentru a incetini incalzirea globala”, a continuat Takeshi Ise.

Incalzirea globala este provocata de cresterea concentratiei de gaze cu efect de sera, precum vaporii de apa, dioxidul de carbon, metanul si ozonul. Cresterea concentratiei de dioxid de carbon este, in special, o consecinta a activitatilor umane, precum arderea carbunilor, a uleiurilor si a carburantilor fosili.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.