Agricultura mondială a ajuns la momentul ”peak food”?

Agricultura mondiala a ajuns la momentul ”peak food”?

Cresterea populatiei mondiale, precum si a consumului de alimente pun o puternica presiune asupra agriculturii si a resurselor naturale. In momentul de fata, aproximativ un miliard de oameni de pe planeta sunt cronic subnutriti, in timp ce sistemele agricole actuale au contribuit la degradarea solului, poluarea apelor, reducerea biodiversitatii, schimbarilor climatice la o scara globala….

Citește mai departe

Atmosfera Terrei se va incinge pana la cateva sute de grade, iar oceanele se vor evapora

Pe viitor, Pamantul ar putea impartasi soarta planetei Venera, cred cercetatorii din domeniul climatologiei. Potrivit prognozelor lor, atmosfera Terrei se va incinge pana la cateva sute de grade, iar oceanele se vor evapora. O supozitie similara a fost formulata, anterior, de unul dintre cei mai mari specialisti in domeniu, James Hansen, in cartea sa „Furtunile…

Citește mai departe

Emisiile fugitive de gaz in cazul fracturarii hidraulice si contributia lor la efectul de sera

Emisiile fugitive de metan au un impact urias asupra bilantului gazelor cu efect de sera. Metanul este mobilizat ascendent, chiar in timpul procesului de foraj (se estimeaza scapari de cca 8%). Flecare foraj opereaza tntr-un spatiu ne-izolat si orice se intalneste urmeaza sa fle difuzat prin intermediul fluidului de foraj, prin sectiunile ne-izolate. Emisii apar…

Citește mai departe

Extractia masiva de apa din subteran poate explica cresterea nivelului apelor marine, inregistrata in ultimele decenii

Extractia masiva de apa din subteran poate explica cresterea nivelului apelor marine, inregistrata in ultimele decenii, sustin oamenii de stiinta din Japonia. In perioada 1961-2003, nivelul marii a crescut cu o medie de 1,8 milimetri pe an, arata statisticile. Cu toate acestea, marea intrebare era in ce masura acest fenomen a fost si este cauzat…

Citește mai departe

Gheata din Antarctica se extinde

In Antarctica, suprafata de gheata s-a extins in ultimii 30 de ani, potrivit unui studiu realizat de Institutul Georgia Tech din Atlanta. Potrivit meteoplus.ro, tocmai incazirea suprafetelor de apa sta la baza fenomenului, spun cercetatorii. Practic, prin incalzirea apelor, procesul de evaporare a amplificat aparitia vaporilor de apa in straturile reci ale atmosferei. Astfel, cantitatile…

Citește mai departe

Mediterana, tot mai sarata

In partea vestica a intinderii de apa, temperatura si salinitatea cresc de la an la an. Schimbarile de temperatura si de concentratie a nivelului de sare din Marea Mediterana sustin ipoteza incalzirii globale. Atat in adancuri, cat si la suprafata, temperatura apei din Mediterana a crescut semnificativ in ultimul deceniu, precum si salinitatea, releva un…

Citește mai departe

Uita-te cu atentie pe eticheta: Multe creme pentru ingrijirea tenului contin ingrediente daunatoare

Sapunurile grase si alimentele corect alese sunt aliati in lupta impotriva deshidratarii pielii Cosmeticele grase si o alimentatie bazata pe produse bogate in proteine si anumite vitamine sunt „reteta” ideala pentru ingrijirea corecta a tenului in sezonul rece. „In zilele friguroase se produce o evaporare mai rapida a apei din piele, iar acest lucru poate…

Citește mai departe

AB/ADSORBANTI DE PRODUSE PETROLIERE DEVERSATE ACCIDENTAL IN MEDIU ( continuare – partea a III a)

De cel putin 2 ani informez organele abilitate locale si centrale de existenta acestui imens pericol care ameninta plajele romanesti, insa nimeni nu a verificat acest semnal de alarma pentru inlaturarea unor posibile efecte catastrofale pe care aceste deseuri din nefericire imbibate cu produse petroliere le-ar putea avea asupra turismului romanesc daca ar ajunge totusi…

Citește mai departe

Sahara, din ce in ce mai „verde”?

Incalzirea globala transforma treptat Sahara, dar si alte regiunile desertice, din zone preponderent aride in zone verzi, cauza fiind ploile din ce in ce mai frecvente, afirma specialistii. Un studiu al cotidianului Biogeosciencies vorbeste despre efectele incalzirii globale asupra regiunilor desertice ale Terrei, in special asupra Saharei. Studiul releva cresteri substantiale in cadrul vegetatiei din…

Citește mai departe

Poliaminele – alternativa ecologica a hidrazinei si fosfatilor

Tratarea anti-coroziune a apei in sistemele apa-abur-condens din majoritatea industriilor din Romania nu este tocmai ideala. Termocentrale, rafinarii, combinate chimice, fabrici de bere si multe alte obiective folosesc produse daunatoare mediului precum fosfatii la care se adauga hidrazina, un pericol real nu numai pentru natura, ci si pentru om. Coroziunea in sisteme cu cazane cu…

Citește mai departe

Studii privind tratarea levigatului de la gropile de gunoi ecologice

LUCRARILE CE STAU LA BAZA REALIZARII UNEI GROPI ECOLOGICE Lucrarile care se au in vederea realizarii unui depozit de deseuri sunt urmatoarele: – lucrari terasamente ; – lucrari de etansare ; -controlul de calitate al materialelor de etansare (geocompozitului, geomembranei, geotextilului de protectie) ; – realizarea sistemului de drenare a levigatului ; – realizarea sistemului…

Citește mai departe

Temperaturile ridicate din anii viitori vor agrava procesul de incalzire globala

Temperaturile ridicate din anii viitori vor usca turbariile, care vor elibera si mai mult dioxid de carbon in atmosfera, agravand astfel procesul de incalzire globala, se arata intr-un studiu japonez, publicat in ultimul numar al revistei Nature Geoscience. Turbariile reprezinta acumularile de vegetatie partial descompusa, aflate in zonele umede ale planetei si care acopera aproximativ…

Citește mai departe

Lacul Sarat s-a evaporat!

Lacul de langa Braila era recunoscut pentru proprietatiile terapeutice. Desertificarea Baraganului va duce la disparitia definitiva a lacului, spun specialistii. Peste 70% din suprafata Lacului Sarat din judetul Braila a disparut in aceasta vara. Secarea lacului a nascut o disputa intre cei care il administreaza si localnici, ambele tabere intrecandu-se in a oferi explicatii. „In…

Citește mai departe

Unde gasim sare?

Rezervele cele mai mari de sare se afla in apele oceanelor si in depozitele de sare care isi au originea in procese de evaporare din diferitele perioade geologice. Rocile de sare se intalnesc rar la suprafata pamantului, cu exceptia celor din zonele aride.

Citește mai departe

Intunecarea Globala

Poluarea sta la baza fenomenului de incalzire globala, dar si in spatele unui fenomen mai putin mediatizat pana acum, numit de specialisti Intunecare Globala. Masuratorile realizate timp de patru decenii, intre anii 1960 si 2000, au scos la iveala o scadere a capacitatii razelor solare de a atinge suprafata Pamantului. Intunecarea Globala presupune un efect de racire care a mascat partial adevarata putere a Incalzirii Globale.

Citește mai departe