Diminuarea cetii din California afecteaza sequoia

Ceata s-a diminuat considerabil de-a lungul coastei californiene pe parcursul verii trecute, afectand partial padurile de sequoia, care depind de umiditate pentru a nu se usca in anotimpul cald, se arata intr-un studiu publicat, pe 15 februarie, in Analele Academiei Americane de Stiinte (PNAS).sequoia

Pana in prezent, nu s-a putut stabili daca fenomenul are cauze naturale sau a rezultat din activitatea umana, insa schimbarea ar putea afecta nu numai sequoia, ci si intreg ecosistemul acestor paduri de arbori giganti, au avertizat cercetatorii de la Universitatea California din Berkeley.

„Din 1901, numarul mediu de ore de ceata de-a lungul coastei pe timpul verii a trecut, de la 56%, la 42%, ceea ce reprezinta o pierdere de aproximativ trei ore pe zi”, a precizat James Johnstone, specialist in studierea mediului din cadrul departamentului de geografie al Universitatii California si principalul autor al studiului.

„Faptul ca zonele de coasta sunt reci, iar interiorul continentului mai cald reprezinta una dintre caracteristicile climatului de coasta al Californiei, insa diferenta de temperatura dintre zona de coasta si interior s-a diminuat considerabil secolul trecut, simultan cu diminuarea cetii pe timpul verii”, a explicat Johnstone, citat de AFP.

Diminuarea cetii si cresterea temperaturilor pe timpul verii inseamna ca „padurile de sequoia si celelalte ecosisteme de pe coasta de vest americana ar putea fi din ce in ce mai afectate de seceta”, a avertizat si Todd Dawson, profesor de biologie la Universitatea California si coautor al studiului.

„Ceata le permite padurilor de sequoia sa evite pierderile de apa ce rezulta din evaporare pe timpul verii, iar acest lucru este important pentru copaci si pentru paduri. Daca ceata dispare, am putea foarte bine sa nu mai avem padurile de sequoia pe care le avem azi”, a explicat biologul.

„Probabil ca arborii de sequoia adulti de pe coasta nu vor disparea, dar s-ar putea sa existe tot mai putini copaci tineri care sa ii inlocuiasca in aceleasi locuri, iar padurile de sequoia ar putea creste in zonele mai umede si mai racoroase”, este de parere Dawson.

Rezultatele acestui studiu au fost obtinute in urma analizei datelor publicate, recent, de National Climate Data Center din Statele Unite, care preia informatii de la statiile meteo din toate aeroporturile americane. Aceste informatii au fost adunate incepand cu 60 de ani in urma si vizeaza inaltimea plafonului de nori, vizibilitatea, vantul si temperaturile.

Autorii studiului au stabilit ca prezenta cetii este legata, aproape in toate cazurile, de o diferenta importanta de temperatura intre zonele de coasta si zonele din interiorul continentului. Astfel, diferenta de temperatura dintre cele doua zone a ajuns, de la 9,4 grade Celsius in 1901, la 6,11 grade in prezent.

Sursa: Intact News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *