Atmosfera Terrei se va incinge pana la cateva sute de grade, iar oceanele se vor evapora

Atmosfera Terrei se va incinge pana la cateva sute de grade, iar oceanele se vor evapora
Atmosfera Terrei se va incinge pana la cateva sute de grade, iar oceanele se vor evapora

Pe viitor, Pamantul ar putea impartasi soarta planetei Venera, cred cercetatorii din domeniul climatologiei. Potrivit prognozelor lor, atmosfera Terrei se va incinge pana la cateva sute de grade, iar oceanele se vor evapora.

O supozitie similara a fost formulata, anterior, de unul dintre cei mai mari specialisti in domeniu, James Hansen, in cartea sa „Furtunile viitorului”, scrie agentia RBK. Initial, colegii profesorului Hansen au respins ideea, declarand ca un astfel de fenomen este imposibil din principiu. Acum insa privesc altfel lucrurile, iar Colin Goldblatt, de la Universitatea canadiana Victoria, afirma chiar ca previziunile lui Hansen sunt corecte.

Ce i-a determinat sa se razgandeasca? Goldblatt a explicat ca modelele schimbarilor climatice realizate pana acum nu au luat in calcul acea cantitate de energie emanata de Pamant care este inghitita de vaporii de apa si de dioxidul de carbon. Iar daca energia pe care o degaja Terra va fi retinuta de dioxidul de carbon si de vaporii de apa, Pamantul se va incalzi tot mai mult si mai mult. Prin urmare, cu cat omenirea va arde mai multe hidrocarburi, cu atat in atmosfera va fi mai mult dioxid de carbon si cu atat mai ridicata va fi temperata planetei.

In conditii de canicula, ritmul de evaporare a marilor si oceanelor creste, sporind, astfel, continutul vaporilor de apa din atmosfera. Un proces care va conduce, treptat, la formarea unui strat termoizolant in jurul planetei, care va incalzi si mai mult. In opinia lui Hansen, un astfel de model va antrena inevitabil aparitia „sindromului Venera”. In acest caz, oceanele se vor evapora, structura atmosferei va fi dominata de dioxidul de carbon cu un amestec de minerale si de acizi agresivi, iar temperatura va atinge cateva sute de grade. In cazul Venerei, ea a atins aproape 475 de grade la suprafata.

Oamenii de stiinta nu au stabilit cu exactitate cand Terra se va confrunta cu situatia descrisa mai sus. Oricum, spun ei, in trecut Venera a traversat o etapa similara de incalzire globala necontrolata. Pamantul pare sortit sa traiasca ceva identic.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente