Din cauza poluarii, Vestul salbatic se coace primul!

Ritmul de crestere a temperaturilor din vestul Statelor Unite ale Americii este de doua ori mai mare decat in restul planetei, afirma un grup de specialisti, citati de Reuters.

Potrivit bazei de date guvernamentale analizate de acestia, temperaturile medii din cele 11 state din vestul SUA au fost, in intervalul 2003-2007, cu 0,94 grade Celsius mai mari decat mediile istorice inregistrate in secolul XX. Comparativ, in aceeasi perioada, cresterea temperaturilor medii la nivel global a fost de numai 0,55 grade Celsius.

Conform raportului, publicat saptamana trecuta, in bazinul raului Colorado, care asigura resursa de apa pentru orase importante precum Los Angeles, San Diego, Las Vegas sau Denver, temperatura a crescut, in ultimii patru ani, cu 1,21 grade Celsius.

Acest fapt este cu atat mai grav cu cat, spun specialistii, majoritatea volumului de apa al raului provine din topirea zapezilor din munti. Or, avand in vedere prognozele meteorologice, care indica temperaturi tot mai ridicate pentru aceasta vara, acest volum s-ar putea reduce si ritmul de evaporare al apei ar putea creste.

„Incalzirea globala afecteaza foarte tare vestul american. Acest fenomen a pus deja o -taxa- pe turism, activitatile de schi, de vanatoare si de pescuit din aceasta zona”, afirma unul dintre autorii raportului.
In ciuda acestor prognoze sumbre, administratorul Agentiei americane pentru Protectia Mediului a amanat, din nou, luarea unor masuri concrete in vederea reducerii emisiilor de dioxid de carbon la nivelul SUA.

Stephen Johnson a declarat ca agentia va propune „niste masuri, in cursul primaverii, dar mai tarziu”. Aceasta afirmatie raspunde deciziei Curtii Supreme, care a impus agentiei sa revina asupra refuzului categoric de a diminua emisiile produse de masini, declarat inca din 2003.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *