Asia ramane fara grau

0
305

Cerealele din Iran si Pakistan vor fi distruse de o ciuperca venita din Africa

Un parazit specific graului, ciuperca Ug99, descoperita in anul 1999, in Uganda, a migrat in Kenya, Etiopia si Yemen, iar acum se estimeaza ca va compromite suprafete semnificative de culturi de grau din Asia, avertizeaza cercetatorii americani, citati de „New Scientist”. Specialistii solicita mai multe fonduri pentru a gasi noi soiuri de grau, rezistente la aceasta ciuperca.

Culturile de grau din sudul Asiei ar putea fi complet distruse de aceasta ciuperca, despre care cercetatorii sustin ca s-a extins cu ajutorul furtunilor. Ea a ajuns cu doi ani mai devreme decat fusese estimat in Peninsula Arabica pe „aripile” ciclonului Gonu, din iunie 2007.

Teribila Ug99 a atacat, in anii anteriori, suprafete importante din Africa, iar acum a fost semnalata in Iran si se presupune ca este prezenta si in Pakistan. Confirmarea acestei ipoteze ar reprezenta o veste foarte proasta pentru economia tarilor din sudul Asiei, care s-ar putea confrunta cu o grava criza alimentara.

Schimbarea graului, singura solutie viabila

Oamenii de stiinta s-au intalnit, zilele trecute, in Siria pentru a stabili masurile urgente care se impun in vederea stoparii evolutiei acestei ciuperci. Astfel, acestia au stabilit ca, in afara de fungicidul care va fi imprastiat, sa li se impuna fermierilor sa nu mai cultive grau pe suprafetele pe care se estimeaza ca va aparea ciuperca.

Cercetatorii spun insa ca singurul remediu real consta in schimbarea semintelor de grau cu unele care sa reziste la acest parazit. Dar, in ciuda eforturilor, noul tip de grau nu se poate obtine mai devreme de cinci ani. Ciuperca Ug99 a fost identificata pentru prima data in Uganda, in urma cu noua ani.

De atunci, ea a migrat in Kenya, in 2001, in Etiopia, in 2003, iar anul trecut prezenta ei a fost confirmata si in Yemen. Cercetatorii presupun ca vanturile ar fi putut imprastia aceasta ciuperca si in Egipt, Turcia si Siria, precum si in zona estica a Iranului, unul dintre statele mari cultivatoare de grau.

Ug99 ar putea duce la cresterea pretului graului

Avand in vedere ca solutia cu rezultate certe pentru impiedicarea evolutiei ciupercii Ug99 este schimbarea soiurilor de grau cu unele rezistente, cercetatorii fac eforturi pentru a strange fonduri in acest scop. Canada si Statele Unite ale Americii au alocat deja bani in acest sens, avand in vedere pericolul ca aceasta ciuperca sa influenteze productia de paine la nivel mondial.

„Este foarte greu sa convingi pe cineva sa doneze bani pentru actiuni de prevenire, atat timp cat oamenii nu sunt direct afectati, adica nu simt lipsa painii. Dar nu va mai dura mult, iar acest lucru se va intampla atunci cand ciuperca va ataca suficiente culturi de grau incat sa determine o crestere a pretului”, avertizeaza oamenii de stiinta citati de New Scientist.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.