Mediterana, tot mai sarata

In partea vestica a intinderii de apa, temperatura si salinitatea cresc de la an la an. Schimbarile de temperatura si de concentratie a nivelului de sare din Marea Mediterana sustin ipoteza incalzirii globale.Mediterana mai sarata

Atat in adancuri, cat si la suprafata, temperatura apei din Mediterana a crescut semnificativ in ultimul deceniu, precum si salinitatea, releva un studiu facut recent de Institutul Spaniol de Oceanografie si citat de publicatia „Live Science”.

Cercetatorii au analizat temperatura si concentratia sarii din apa in toate cele trei straturi ale marii: cel de suprafata – pana la 200 de metri, in care se produce si aportul de apa din Oceanul Atlantic; cel mijlociu situat intre 200 si 600 de metri, in care intra apa din estul Mediteranei prin Stramtoarea Siciliei, si stratul profund de la peste 600 de metri adancime.

Efectele incalzirii globale

Astfel, oamenii de stiinta au descoperit ca in stratul de suprafata al marii temperatura a crescut in fiecare an cu 0,002 grade Celsius, iar concentratia sarii cu 0,001 unitati.

Desi la prima vedere schimbarile pot parea nesemnificative, la un nivel sustinut constatat din 1990 pana astazi rezulta ca temperatura marii a crescut cu 0,04 grade Celsius, iar concentratia sarii, cu 0,02 unitati. Si asta in contextul in care fenomenul se afla in plina desfasurare.

Totodata, un alt studiu publicat in editia din martie a publicatiei „Journal of Nature” arata ca „intre 1993 si 2008 apa de la suprafata pana la 700 de metri adancime, din toate oceanele planetei, s-a incalzit cu 0,64 de wati pe metru patrat”.

Acest lucru echivaleaza cu adaugarea energiei a o suta de milioane de bombe atomice in oceane anual, pe durata a 16 ani, sustinea profesorul John Lyman de la Universitatea din Hawaii.

„Pentru ca stratul profund sa se incalzeasca cu 0,002 grade Celsius pe an este nevoie de o incalzire substantiala”, a explicat autorul studiului, Manuel Vargas-Yanez.

Acesta sustine ca ne aflam in fata unui trend crescator in ceea ce priveste cresterea temperaturii si a salinitatii din vestul Marii Mediterane, insa pentru a confirma accelerarea fenomenului de „fierbere”, cercetatorul spune ca este necesara continuarea monitorizarii si in anii urmatori.

Marea sta sa dea in clocot

Totodata, cresterea salinitatii inregistrata in toate straturile sugereaza o accelerare a evaporarii apei. Si asta pentru ca atunci cand cantitatea de apa care se evapora este mai mare decat a celei care ajunge in ocean sub forma precipitatiilor rezulta ca mai putina apa contine aceeasi cantitate de sare.

O rata crescuta a evaporarii se poate inregistra ca urmare a incalzirii oceanului, insa si alti factori pot juca un rol esential precum umiditatea sau temperatura atmosferica, explica Ruth Curry de la Institutul Oceanografic „Woods Hole” din Massachusetts.

Specialistii vad o posibila solutie in varsarea raurilor in Mediterana, care se intinde pe o suprafata inchisa, astfel concentratia sarii fiind absorbita de apa proaspata.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *