Extractia masiva de apa din subteran poate explica cresterea nivelului apelor marine, inregistrata in ultimele decenii

Extractia masiva de apa din subteran poate explica cresterea nivelului apelor marine, inregistrata in ultimele decenii

Extractia masiva de apa din subteran poate explica cresterea nivelului apelor marine, inregistrata in ultimele decenii, sustin oamenii de stiinta din Japonia.

In perioada 1961-2003, nivelul marii a crescut cu o medie de 1,8 milimetri pe an, arata statisticile. Cu toate acestea, marea intrebare era in ce masura acest fenomen a fost si este cauzat de incalzirea globala.

Intr-un raport intocmit in 2007, specialistii atribuie 1,1 mm, din totalul de 1,8, expansiunii termale a oceanelor (apa se dilata atunci cand este incalzita) si apei provenite din ghetari si calote glaciare din Groenlanda si Antarctica. In acest context, restul de 0,7 mm ramas in urma calculelor a nascut controverse si i-a determinat pe unii oameni de stiinta sa se intrebe daca datele au fost colectate corect.
Acum, o lucrare publicata in Nature Geoscience, de o echipa condusa de Yadu Pokhrel de la Universitatea din Tokio, arata ca raspunsul se afla in apa care este extrasa din acvifere subterane, rauri si lacuri, cu scopul de a servi dezvoltarii umane. Aceasta apa este extrasa fara ca locul din care este scoasa sa fie umplut la loc. Dupa ce e folosita, apa isi face drum spre mari, prin rauri si prin evaporare de la nivelul solului. Astfel, cu ajutorul modelarii pe computer, specialistii au aratat ca misterul celor 0,7 mm de apa este ascuns in spatele extractiei apei subterane.

„Impreuna, utilizarea nesustenabila a apelor subterane, indiguirea pentru crearea de lacuri de acumulare, modul de stocare a apei terestre afectat de schimbarile climatice si pierderea de apa din bazine inchise au contribuit la cresterea nivelului marii cu 0,77mm pe an intre 1961-2003, reprezentand aproape 42 de procente din total”, evidentiaza lucrarea.

Cercetatorii admit ca exista multe necunoscute legate de modul in care raspund oceanele la incalzirea globala. Printre aceste necunoscute se numara si cresterea nivelului marii, un fenomen de care depind vietile a sute de milioane de indivizi de pe coastele continentelor si ale insulelor. O crestere mica, dar care se repeta an de an, in cele din urma poate avea un impact dramatic in zonele vulnerabile la furtuni sau la afluxul de apa sarata in acvifere sau campuri de coasta.

Raportul din 2007 atentiona ca in acest ritm, pana la sfarsitul secolului, cresterea nivelul apei marilor ar putea atinge intre 18 si 59 de centimetri pe an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *