Sambata 2 iunie, intre orele 10.00-16.00, Tasuleasa Social, condusa de Alin Ulhmann Useriu, organizeaza ”Ziua portilor deschise”, prilej cu care se va face prezentarea intregului Proiect Piatra, de la istoric pana la modalitatile de desfasurare a proiectelor actuale.
Evenimentul va avea loc la sediul Asociatiei Tasuleasa Social din localitatea Piatra Fintinele. In cadrul proiectului Piatra se va prezenta logistica de care asociatia dispune pentru a desfasura proiecte si activitati cu tineri si copii. In acelasi timp va fi facuta cunoscuaa activitatea din cei 11 ani de existenta, prin prezentarea proiectelor in diferite domenii: mediu, educatie, cultural si social.
Invitatii se vor bucura in cadrul programului pregatit pentru aceasta zi de un tur in Padurea Pedagogica, in care vor putea vedea teoretic si practic legatura dintre om-padure-apa. Participantii vor cunoaste boardul de conducere si o parte din voluntarii asociatiei.
In alta ordine de idei, Muzeul Graniceresc Nasaudean in colaborare cu Asociatia Tasuleasa Social organizeaza in 25 si 26 mai, la Pestera Izvorul Tausoarelor, o tabara de ecologizare. Va participa un grup de 25 de voluntari ai Asociatiei Tasuleasa Social, insotiti de cinci speologi nasaudeni, desemnati de catre custodele pesterii.
Actiunea are ca obiect evacuarea din mediul cavernicol a scarilor de lemn scoase din uz, aflate in descompunere, si care influenteaza negativ viata din pestera. Scarile de lemn au fost instalate in a doua jumatate a secolului trecut si au fost inlocuite treptat cu echipari permanente moderne, din duraluminiu, inerte din punct de vedere chimic si biologic. La ora actuala, acest aport de material organic alohton insumeaza sute de kilograme, reprezentand un pericol pentru speologii si cercetatorii care se deplaseaza in cavernament, dar si un factor de dezechilibru pentru fauna pesterii.
Activitatea de ecologizare va fi supervizata de custodele pesterii si se va intinde pe parcursul a doua zile, incheindu-se cu o vizita in pestera a echipei de ecologizare. Pentru buna desfasurare a acestei actiuni, Asociatia Tasuleasa Social va desfasura, alaturi de voluntari, importante resurse logistice, de la masini de teren, pana la scripeti, echipamente de alpinism si echipamente de protectie.
Pestera Izvorul Tausoarelor este arie protejata, parte a Retelei Europene Natura 2000, formularul oficial al acestei retele consemnand-o ca habitat de hibernare pentru mii de exemplare de chiroptere din patru specii diferite, toate protejate de legislatia europeana. Pestera nu este deschisa turismului de masa, fiind rezervatie stiintifica. Aici se pot desfasura doar activitati de cercetare stiintifica, activitati didactice, speologice-explorative si activitati ecologice.